Nicolae Eșanu despre cazul maltratării a doi tineri din capitală: „Constat cu tristețe că nu curând o să reușim să soluționăm problema arestărilor abuzive”

Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu s-a expus pe marginea subiectului arestului preventiv și abuzurilor care se fac după cazul privind maltratarea a doi tineri din capitală de către un grup de persoane.

Foto: Nicolae Esanu via Facebook

Eșanu face apel la o discuție mai amplă legată de acest subiect și spune că acest caz va face și mai grea misiunea de a rezolva problema arestărilor abuzive.

„Spun asta, deoarece ramân ferm convins, că oricât nu am modificat legislatia și orice alte eforturi nu am depune, arestările abuzive și nemotivate vor continua, deoarece societatea transmite tuturor celor responsabili un mesaj fundamental greșit - mai bine arestează chiar și pe cei care nu ar trebui arestati, decât să eliberezi din greșeală pe cineva care merita arestat”, scrie Eșanu..

Fostul viceministru al Justiției menționează că nu se referă exact la cazul acelor tineri, pentru că nu cunoaște detalii, dar situațiile în care se aplică arestul preventiv ar trebui prevenite, întrucât acestea devin abuzive.

„În măsura în care nu au fost invocate circumstanțe, care ar justifica aplicarea arestului preventiv trebuie sa pornim de la prezumția că persoanele nu trebuie arestate. Și dacă nu există dovezi foarte clare că au fost comise ilegalități, acțiuni disciplinare nu ar trebui intentate împotriva celor implicati (menționez că nu mă pronunț cu privire la cazul dat, dar atrag atenția că nu am văzut să se invoce circumstanțe concrete care ar fi justificat masurile disciplinare). Deoarece orice măsură împotriva persoanelor implicate sunt percepute de către cei din sistem drept un îndemn de a aplica și mai des arestul preventiv”, a declarat Eșanu.

De asemenea, juristul a precizat că „nu trebuie să uităm că arestul preventiv nu este o pedeapsă și poate fi aplicat doar în cazul în care se întrunesc condițiile prevăzute de codul de procedură penală. Oricât de oribilă nu ar fi fapta comisă, trebuie să se pornească de la prezumția că persoana nu trebuie arestată”, a conchis fostul viceministru al Justiției.

UNIMEDIA amintește că doi tineri au fost bătuți de un grup de șase persoane, care ar fi fost în stare de ebrietate. Deși unul din tineri este și acum internat la spital, fiind în stare gravă, persoanele care l-au lovit de mai multe ori au fost eliberate de organele competente imediat după audieri, fiind cercetate în stare de libertate, transmite Ziarul de Gardă.

Pe marginea acestui subiect șeful adjunct al IP Buiucani și șeful secției de urmărire penală din cadrul aceleași instituții au fost suspendați din funcție până la finalizarea anchetei pe marginea acestui caz.

Cei șase indivizi, în rezultatul măsurilor întreprinse de polițiști, au fost reținuți si identificați. Aceștia s-au dovedit a fi cu vârsta cuprinsă între 17 și 32 ani, doi dintre care fiind minori.

În scopul stabilirii stării de ebrietate a tinerilor, ultimii au fost transportați la Dispensarul Republican de Narcologie, pentru prelevarea probelor biologice. În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 287, alin. (2) lit. b) Cod penal „Huliganism”.

Pentru probarea tuturor circumstanțelor, angajații Politiei au întreprins măsuri de audieri a celor vizați, identificarea martorilor oculari, dispunerea examinărilor medico-legale pentru stabilirea gravitații leziunilor corporale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă de la 37 500 până la 67 500 sau închisoare de până la 5 ani.

Nicolae Eșanu / Sursa:Nicolae Eșanu/facebook


Pub