Image-Description
Curtea districtuală din Amsterdam a pus sechestru pe 100% din acțiunile South Stream
Externe 28 octombrie 2019, 15:01 | 1207

Curtea districtuala din Amsterdam a impus pe 23 octombrie sechestru asupra unei participații de 100% în South Stream Transport B.V., companie responsabilă de construirea și gestionarea gazoductului TurkStream, relateaza Interfax, care îl citeaza pe directorul executiv al ”Naftogaz Ukraina”, Iuri Vitrenko.

„Acest lucru a fost realizat în legătură cu investigarea fraudei efectuate de Gazprom în cazul transferului acestor acțiuni către ”Transgaz Krasnodar LLC” cu o zi înainte ca executorii judecătorești să înceapă să puna sechestru pe activele Gazprom în Olanda în cadrul procesului cu Naftogaz”, a scris Vitrenko pe Facebook.

Sechestrul pus pe acțiunile South Stream Transport B.V. nu va afecta construirea și exploatarea gazoductului, au declarat pentru Interfax reprezentanții companiei de proiect.

„South Stream Transport BV confirmă faptul că Curtea districtuala din Amsterdam a acordat ”Naftogaz Ukraina” permisiunea de a aresta acțiunile companiei. Acest fapt nu va afecta lucrările de construcție sau de exploatare a gazoductului offshore Turk Stream. Acțiunile rămân în proprietatea ”Gazprom Transgaz Krasnodar”. În acest moment, ne pregătim pentru primele livrări de gaze pentru sfârșitul anului 2019”, a declarat serviciul de presă al companiei din proiect.

Reamintim că, pe 28 februarie 2018, Curtea de Arbitraj de la Stockholm a ordonat Gazprom să achite firmei ucrainene Naftogaz suma de 4,63 miliarde de dolari, reprezentand penalizarea pentru refuzul de a livra gaze conform cu contractul de tranzit.

Având în vedere că instanța a confirmat anterior datoria părții ucrainene catre Gazprom în valoare de 2,018 miliarde de dolari, reiese ca Gazprom inregistreaza o datorie de 2,56 miliarde de dolari față de Naftogaz.

Opinia ta contează. Comentează!