12:39:36 18.04.2024
Stiri

Transferul gărilor auto la periferiile orașului, linii dedicate exclusiv transportului public sau orar flexibil al rutelor de troleibuz/autobuz: 17 propuneri de remodelare a transportului public din Chișinău și ideea care a luat locul ÎNTÂI

Economie 28.10.2019 12:59 Vizualizări2911 Autor: Ziarul National
Transferul gărilor auto la periferiile orașului, linii dedicate exclusiv transportului public sau orar flexibil al rutelor de troleibuz/autobuz: 17 propuneri de remodelare a transportului public din Chișinău și ideea care a luat locul ÎNTÂI


Urban Mobility Hackathon a oferit capitalei 17 propuneri de remodelare a transportului public din Chișinău, care ar putea fi implementate cu susținerea financiară a PNUD Moldova.

Echipele participante la concurs au propus mai multe idei, începând de la transferul gărilor auto la periferiile orașului, noduri de transbordare, linii dedicate exclusiv transportui public, unități de transport expres între sectoare, orar flexibil al rutelor de troleibuz/autobuz în funcție de densitatea reală a populației, restricționarea transportului privat pe anumite segmente prioritare pentru transportul public în orele de vârf, mecanisme de detectare digitală a segmentelor de drum cu ambuteiaje, până la aplicație mobilă de acumulare a punctelor de loialitate la utilizarea transportului public.

Ideile au fost prezentate, duminică, în fața unui juriu format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Orange Systems, Universitatea Tehnică din Moldova și Agenția Europeană Spațială/Geoville.

Pe locul întâi s-a situat ideea lui Ion Moșnoi și Vasile Catană privind crearea algoritmului de îmbunătățire a orarului autobuzelor/troleibuzelor în funcție de numărul de utilizatori per oră și zi. Autorii s-au ales și cu un premiu de 4 000 de dolari sau vizită la Agenția Spațială Europeană.

Echipa

Descriere

Premiu

Locul 1: Ion Moșnoi, Vasile Catană

Crearea algoritmului de îmbunătățire a orarului autobuzelor/troleibuzelor în funcție de numărul de utilizatori per oră și zi. Dezvoltarea în paralel a mecanismului de schimb de unități de transport disponibile între rute pentru a suplini necesarul de autobuze în intervalul concret de timp.

  • 4000 USD sau vizită la Agenția Spațială Europeană oferiți de PNUD Moldova
  • 6 luni de stagiu plătit la Orange Systems, acces la Orange kITchen și șansa de a implementa soluția câștigătoare
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
  • Locul 2: Luca și Vasile Schidu, Grigore Mardari, Pavel Novac, Dragoș Lupei

    Înlocuirea gărilor auto amplasate în interiorul orașului cu 5 huburi periferice, câte 1 per fiecare sector. Potrivit acestei soluții, autobuzele interurbane nu vor mai intra în oraș, oamenii urmând a utiliza transportul public pentru a călători în interiorul orașului. Această soluție vine să decongestioneze regiunea gărilor existente și să dezvolte rețeaua de transport public confortabil oamenilor. Datele au fost analizate pentru regiunea gării centru din Chișinău.

  • Samsung Galaxy Fit
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
  • Căști wireless
  • Locul 3: Adrian Croitor, Alexandru Bacinschii, Dumitru Cotovici, Eugeniu Cepoi

    Dezvoltarea algoritmului de analiză a mobilității urbane (transportul public) prin utilizarea datelor geospațiale istorice și estimarea zonelor cu risc de congestionare. Datele ajută la optimizarea transportului public, prin reducerea numărului de itinerare suprapuse și crearea nodurilor de transbordare.

  • Fitness Tracker
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
  • Căști wireless

  • Acesta este primul hackathon din R. Moldova la care sunt analizate date stratificate despre mobilitatea transportului și a oamenilor în Chișinău. „Urban Mobility Hackathon. Hack the traffic in Chisinau” este rezultatul unui parteneriat inovator care reunește Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Primăria mun. Chişinău și laboratoarele inovatoare Green City Lab şi Milab.


    Stiri relevante

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

    12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

    08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md