10:35:47 23.04.2024
Stiri

Potențial candidat la funcția de președinte al R. Moldova, ÎNTREBARE pentru prezidențiabilul Mircea Diaconu. Ce spune acesta despre UNIREA R. Moldova cu România și ce va face pentru ca acest lucru să se întâmple

Știri 28.10.2019 14:59 Vizualizări2007 Autor: Ziarul National
Potențial candidat la funcția de președinte al R. Moldova, ÎNTREBARE pentru prezidențiabilul Mircea Diaconu. Ce spune acesta despre UNIREA R. Moldova cu România și ce va face pentru ca acest lucru să se întâmple captură


Deputatul Octavian Țîcu, care ar putea candida la funcția de președinte al R. Moldova la anul viitor, l-a întrebat pe prezidențiabilul Mircea Diaconu, candidat ALDE și Pro România la alegerile din 10 noiembrie, dacă susține reUnirea celor două state românești.

„După 1989 – 91, discursul politic public românesc față de R. Moldov a fost prins între două paradigme. Una perenă, Unirea sau reUnirea Basarabiei cu România și cea de-a doua, mai ales după 2009 – integrarea R. Moldova în UE. Cărei paradigme aparțineți și de ce?”, l-a întrebat Țîcu pe Mircea Diaconu.

Fostul europarlamentar și cunoscut actor a menționat că „răspunsul ar trebui să fie mai lung decât un mandat”. Diaconu crede că, după căderea Uniunii Sovietice, a fost un moment favorabil de reUnire a celor două state românești, doar că cei de la conducerea României se uitau spre Răsărit.

„Din păcate, apropo de ce numim și dorim – Unirea, lucrurile se pot face în anumite clipe istorice în care se rup faliile tectonice, cum a fost după Primul Război Mondial și cum a fost după căderea Uniunii Sovietice. Acea era clipa când se putea face în două luni, fără cusur, fără greșeală. Din păcate, în capul României erau niște domni care se uitau spre Răsărit și nu era cazul. Atunci era simplu, natural și firesc”, a precizat Diaconu.

Potrivit sursei citate, lucrurile pot fi îndreptate, dar mai greu: „Stalinismul a avut niște tehnici de abordare a subiectului respectiv. Și anume a avut grijă ca spațiile acestea cu dominație etnică sau de emoție națională să fie private de resurse. Adică robinetele energetice să fie în Transnistria. România, daca ar avea această intenție pe acest traseu, după căderea Uniunii Sovietice, ar fi construit alte robinete, întorcând în felul acesta privirea cetățeanului din R. Moldova de la Răsărit către Apus, unde este România, Europa și alte robinete posibile. Nu a făcut-o. Suntem atât de vinovați noi de acest lucru, încât îmi cer eu scuze. Deși nu am nicio vină”.

Întrebat dacă va apăsa „pedala de accelerație” pe acest subiect în cazul în care ajunge la Cotroceni, Mircea Diaconu a punctat că „doar prin construcție lentă, normală, trebuie să le dăm senzația celor de acolo că suntem într-adevăr alături de ei: „Ritmul de modificare a legislației, a economiei R. Moldova a trebui să fie uriaș ca să poată corespunde unei integrări”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md