Linkuri accesibilitate

Complicaţii după scrutinul din landul estic Turingia, Germania


Bodo Ramelow
Bodo Ramelow

Alegerile pentru parlamentul regional din landul răsăritean Turingia au schimbat geografia politică din Germania. Pentru prima dată în istoria Germaniei, Partidul Stângii (Die Linke) obţine cele mai multe voturi, adică 31 la sută. Primul ministru, Bodo Ramelow, care în ultimii 5 ani s-a aflat în fruntea unei coaliţii tripartite, formată din Partidul Stângii, social-democraţi şi ecologişti, consideră că votul de ieri este o confirmare a cursului său. Ramelow, un ex-sindicalist, născut în 1956 în vest şi creştin declarat, s-a alăturat în anii 1990 actualului partid al Stângii post-comuniste. A devenit extrem de popular ca prim-ministru din Turingia. Comentând rezultatul scrutinului, Ramelow a declarat duminică seara în faţa presei:

Complicaţii după scrutinul din landul estic Turingia, Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct


„Democraţia a cîştigat în Turingia şi ne-a pus în faţa unei probleme complicate. Democraţii trebuie să fie acum în stare să constituie forţa parlamentară, necesară.”

Problema la care s-a referit Ramelow este una a aritmeticii electorale. Nici un partid nu dispune de majoritatea necesară în landtag pentru a forma un viitor guvern stabil. Actuala alianţă tripartată şi-a pierdut majoritatea. Pentru partidele tradiţionale, Uniunea Creştin-Democrată şi Partidul Social-Democrat, au votat 21,8 la sută, respectiv 8,2 la sută din electorat. Liderul creştin-democraţilor din Turingia, Mike Mohring, se fandoseşte şi refuză o alianţă cu Partidul Stângii care ar fi singura variantă care s-ar putea baza pe o majoritate parlamentară stabilă:

Democraţia a câştigat în Turingia...

„Eu exclud o variantă contrară declaraţiilor mele făcute înainte de alegeri. Nu se va schimba nimic, nici în 10 zile după scrutin, nu va exista vreo coaliţie cu Alternativa pentru Germania (AfD) şi nici cu Stînga. Noi ne-am propus să înlăturăm Stînga. Stînga nu mai deţine majoritatea în Turingia. Acum trebuie să acţionăm cu înţelepciune pentru a crea o majoritate stabilă.”

Indiferent cum s-ar calcula rezultatele, blocajul este evident. Ecologiştii au obţinut 5,2 procente, social-democraţii 8,2 procente, iar liberalii 5 procente. O majoritate s-ar putea croi dacă liberalii ar accepta să intre într-o alianţă cu Partidul Stângii, cu social-democraţii şi ecologiştii. Liberalii au exclus, din start, această variantă, considerînd programul lor incompatibil cu cel al ecologiştilor.

Electoratul vede chestiunea alianţelor dintr-o perspectivă cu mult mai pragmatică decît liderii partidelor prinşi într-o plasă ideologică. Dintr-un sondaj difuzat de televiziunea germană rezultă că 70 la sută din electorat s-a pronunţat pentru o coaliţie a Partidului Stângii cu Uniunea Creştin-Democrată.


De remarcat este faptul că şi aproximativ 70 la sută dintre votanţii creştin-democraţi sînt de această părere. Dacă într-adevăr cele două partide ar ajunge la o înţelegere şi ar forma un guvern de coaliţie, asta ar fi o premieră absolută în Germania. Asta, după ce Turingia a fost guvernată timp de 5 ani de către un premier despre care s-a spus că ar introduce din nou dictatura proletariatului şi socialismul de tip comunist.

Björn Höcke
Björn Höcke

Partidul naţionalist autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) a câştigat 23,4 la sută din voturi. Ascensiunea acestei grupări confirmă succesele dobândite la alegerile de luna trecută în land-urile estice, Saxonia (27,5 %) şi Brandenburg (23,5 %). Liderul din Turingia, Björn Höcke, care potrivit unei sentinţe pronunţate de către un tribunal poate fi etichetat public drept fascist, a declarat că partidul său ar dori să guverneze. Satisfăcut de rezultat, Höcke a spus în faţa presei:

„Cu AfD există iarăşi posibilitatea de a alege ceva. Democraţia partinică încremenită a fost reînviată – şi asta e bine.”

Chiar dacă alegătorii AfD au venit mai ales de la creştin-democraţi şi din masa celor care pînă acum nu s-au prezentat la urne, acest partid euro-reticent, xenofob şi anti-musulman nu va găsi un aliat. El va rămâne izolat în landtag ca grup parlamentar de opoziţie, populist şi turbulent.

Dacă partidele nu ajung la o înţelegere privind formarea unei alianţe, Constituţia land-ului Turingia permite guvernului actual să rămână în continuare la putere.

XS
SM
MD
LG