De ce nu a candidat Viorel Morari pentru funcția de procuror general

Anticoruptie.md
27/10/2019

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este decis să ajungă procuror general, doar că la actualul concurs pentru această funcție nu a aplicat. „Eu sunt procuror de carieră și este firesc să-mi doresc să ajung la cea mai înaltă treaptă în carieră. Acum mulți consideră că eu aș fi legat de fosta guvernare. Nu-mi micșorez responsabilitatea. Unii din actuala guvernare consideră că trebuie verificată activitatea Procuraturii Anticorupție. Sunt de acord. Să-mi verifice și activitatea mea”, a declarat Viorel Morari în cadrul Clubului jurnaliștilor de Investigație, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Șeful Procuraturii Anticorupție susține că în prezent nu există influență din partea politicului asupra instituției pe care o conduce, deși se fac tentative: „Nu a venit nimeni la mine să vorbească. Dar parvin niște adresări din partea deputaților”.

Viorel Morari a precizat că a revenit la șefia Procuraturii Anticorupție după ce s-a adresat în judecată, cerând restabilirea în funcție și o recompensă echivalentă cu 10 salarii medii pe economie. „M-am adresat în instanța de contencios administrativ. Ulterior, după schimbarea conducerii Procuraturii Generale, am ajuns la o tranzacție de împăcare și am revenit în funcție. Mandatul meu expiră peste un an și jumătate. Nu am revenit în funcție pentru că ar fi dorit actuala guvernare”, a declarat omul legii.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie curent, Viorel Morari a depus cerere de demisie din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, cu doi ani înainte de expirarea mandatului. Presa de la Chișinău a scris că în anumite scrisori anonime, primite de redacțiile unor medii de informare, șefului Procuraturii Anticorupție i se incrimina implicarea într-o schemă de corupție și santaj asupra unor oameni de afaceri. Procuratura Anticorupție a calificat, într-un comunicat difuzat presei, conținutul acestor mesaje drept „de o manieră rău intenționată cu scopul  de a denigra imaginea instituției”. Viorel Morari a sesizat procurorul general pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. 

La o săptămână după ce a demisionat, Morari a fost angajat în calitate de procuror de rând în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. 

Viorel Morari a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pentru un mandat de 5 ani, printr-un ordin semnat de procurorul general, Eduard Harunjen, la 26 aprilie 2016. Morari a fost propus în această funcție, la 22 aprilie 2016, de către Consiliul Superior al Procurorilor, după ce acesta a acumulat cel  mai înalt punctaj, de 9,37, la concursul pentru funcția respectivă.

Până a ajunge la șefia Procuraturii Anticorupție, în aprilie 2016, Viorel Morari a deținut mai bine de cinci ani funcția de șef al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne și Serviciului Vamal. După reforma Procuraturii din  2016, această secție nu se mai găsește în structura Procuraturii Generale.

Anticoruptie.md
27/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii