Avocata Violeta Gașițoi: „Toate comisiile create de fosta, dar și de actuala putere, au un singur scop - să treacă nu cei mai buni, dar să treacă cei afiliați politic”

Avocata Violeta Gașițoi susține că modificările la legea Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general, implementate de către actuala Guvernare nu au nici un rost, iar comisia din cadrul Ministerului Justiției ce examinează candidaturile pentru șefia PG este compromisă.

Foto: UNIMEDIA

„Urmărind evenimentele din Moldova, la capitolul reforme în justiție, vedem că toate comisiile create de fosta, dar și de actuala putere, au un singur scop - să treacă nu cei mai buni, dar să treacă cei afiliați politic. Am ajuns la această concluzie, după o analiză simplă a tuturor concursurilor organizate până acum pentru mai multe funcții publice. Cu cât mai multe filtre, cu atât se demonstrează că există mai multe interese.

Dacă e să fac referire la crearea comisiei din cadrul Ministerului Justiției ce examinează candidaturile pentru funcția de procuror general, analizând modul de creare, transparența procesului, legăturile dintre unii candidați și unii membri ai comisiei, toate acestea ne permit să avem o bănuială rezonabilă că, așa cum nu a existat transparență pe timpul Democraților, Comuniștilor sau PLDM, atunci când s-a sperat ca măcar actuala conducere va fi mai trasparentă, se pare că nu mai este așa”, a declarat Violeta Gașițoi în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Întregul interviu îl puteți citi pe UNIMEDIA.

Amintim că pentru șefia Procuraturii Generale luptă 16 pretendenți, după ce la data de 30 septembrie curent Ministerul Justiției a dat start concursului.

De menționat că recent Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

De menționat că noul proiect de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției. Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.

Componența Comisiei de concurs constă din următorii membri: ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate În acest sens, Consiliul Superior al Procurorilor urmează

Candidatul la funcția de procuror general este ales prin concurs public la care pot participa persoanele care întrunesc condițiile stipulate la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 3/2016. Potrivit modificărilor propuse candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, astfel, se va acorda posibilitatea organului colegial de alegere a unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

Întrucât, proiectul de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a Procurorului General și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, a fost necesară intervenirea cu modificări și în partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

În acest sens, art.17 se completează cu un nou alineat (11ˡ), care stabilește, că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova în condițiile alin. (11), Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior.

În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Concomitent, alte modificări propuse în proiect constau în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului Procurorului General în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, iar condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de Procuror General, procuror-șef și procuror este exclusă, întrucât nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional


Pub