Linkuri accesibilitate

Reacții la moartea liderului jihadist al-Baghdadi


Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi

Aliații Statelor Unite au salutat moartea liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi într-o operațiune specială americană, dar Rusia a pus-o sub semnul întrebării.

Moartea lui al-Baghdadi a fost anunțată oficial duminică de președintele Donald Trump. La Casa Albă, el a spus că liderul Statului Islamic a murit într-o operațiune „îndrăzneață” a forțelor speciale americane în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul Siriei. Trump a precizat că liderul islamist s-a sinucis detonându-și vesta explozivă, omorându-și astfel și trei dintre propriii copii.

Donald Trump: Liderul Statului Islamic, ucis într-o „misiune foarte periculoasă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Într-o primă reacție rusească, Ivan Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a spus că Moscova nu are informații „demne de încredere” despre vreo operațiune aeriană americană în regiunea Idlib, și nici despre „încă o moarte a lui al-Baghdadi”.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat succesul operațiunii americane, avertizând totuși că lupta împotriva Statului Islamic sau „Daesh” încă nu s-a terminat.


Dispariția liderului jihadist a fost salutată și de Franța. „O retragere de la pensie înainte de vreme pentru un terorist, dar nu și pentru organizația sa. Îi felicit pe aliații americani pentru operațiune”, a scris pe Twitter ministra franceză a apărării, Florence Parly. Iar Turcia, și ea aliată cu Statele Unite în NATO, a spus că a jucat un rol în succesul operațiunii și a promis să coopereze mai departe cu Statele Unite pentru combaterea terorismului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat personal pe președintele Donald Trump pentru operațiunea pe care a numit-o „piatră de hotar” în lupta împotriva terorismului.

Autoritățile irakiene au spus că ele au furnizat americanilor informația despre locul unde se ascundea al-Baghdadi în Siria. Un ministru iranian a declarat că moartea lui al-Baghdadi „nu este mare lucru”, adăugând că el ar fi fost „creația americanilor”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG