‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFlorești, Taraclia și municipiul Chișinău - au înregistrat cea mai înaltă productivitate medie de...

Florești, Taraclia și municipiul Chișinău – au înregistrat cea mai înaltă productivitate medie de miere per familie de albine în acest an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit raportului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în țară, per total sunt 7586 stupine paşaportizate cu 255155 familii de albine. Dintre acestea 4796 de stupine cu un număr de 218332 stupuri de albine au fost controlate. Au fost verificate, în primul rând, stupinele cu un număr mai mare de familii.

În rezultatul evaluării și supravegherii situației, s-a constatat că majoritatea apicultorilor activează în baza Legii apiculturii nr.70 din 30.03.2006, dispun de pașapoarte apicole F2AP, stupinele sunt înregistrate la primării, dispun de autorizații sanitar veterinare de funcționare, fișa  examenului sanitar veterinar al familiilor de albine. Starea sanitar veterinară a acestora este satisfăcătoare, stupinele sunt amplasate corespunzător cerinţelor, îndestulate cu o cantitate suficientă de hrană pentru perioada rece a anului. Starea albinelor este satisfăcătoare-bună.

Productivitatea medie de miere a unei familii de albine este de 25,5 kg, cu 2 kg mai mult decât în perioada anului 2018. În raioanele Florești, Taraclia, mun. Chișinău, Dubăsari, Fălești, Leova, Cahul, Cantemir, productivitatea medie a unei familii a constituit respectiv  50, 40, 35, 33, 31 şi 30 kg miere. O creştere neînsemnată se observă în raioanele de sud unde productivitatea unei familii alcătuieşte 28-40 kg miere. În raioanele de centru şi nord indicile nominalizat reprezintă circa 18-33 kg. Aceste rezultate au avut o tendinţă nesemnificativă de majorare.

Potrivit estimărilor, în sezonul apicol 2019 în țară au fost produse circa 6500 de tone de miere. Totodată, au fost înregistrate cazuri de otrăvire a albinelor în raioanele Ceadîr-Lunga  (4 cazuri s.Tomai, Gaidar și Baurci), Ștefan-Vodă (4 cazuri).

Di cele 2550 de probe prelevate, 161 probe au dat rezultate pozitive şi anume în raionul Anenii Noi – 57 probe, Dubăsari-2, Fălești-101 și Ocnița-1 la Varooză.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›