image
Sursa foto: jurnal.md

Drama unui bărbat din Vadul lui Vodă, veteran de război: Țintuit la pat și fără îngrijitor, suportă foame, sete și frig

Este țintuit la pat din cauza diabetului zaharat. Locuiește singur, iar uneori poate sta și câteva zile fără pâine sau apă. Este povestea tristă pe care o trăiește, mai bine de jumătate de an, Vasile Scobici, din Vadul lui Vodă. De vină ar fi legislația, spun autoritățile, care nu-i permite bărbatului în vârstă de 59 de ani să aibă un asistent personal.

Fiecare încercare de a se ridica din pat este pentru Vasile Scobici un chin. Cel mai dureros, până la lacrimi, este atunci, când în casă e frig, iar de mâncare nu are cine să îi aducă. Bărbatul încearcă singur să-și caute de grijă, dar nu de fiecare dată îi reușește.

Omul stă într-o cameră de aproximativ 14 metri pătrați. Locuința îi este și dormitor, și bucătărie, și toaletă.

Veteran al războiului din Afganistan, Vasile Scobici, a ajuns zile grele și are acum nevoie de un îngrijitor personal, dar degeaba strigă. Autoritățile ar avea un singur răspuns: nu sunt posibiltăți. ”Pușcăriașii o duc mai bine”, spune omul amărât.

Asistentul social din Vadul lui Vodă spune că Vasile Scobici nu poate beneficia de îngrijitor, pentru că nu-i permite legislația.

Nu se știe dacă Vasile Scobici va beneficia de asistent personal. Deocamdată, omul stă și așteaptă o decizie a Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: