/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Buchetele de flori și bomboanele sunt considerate mită? Ce spune șeful Direcţiei Educație Anticorupție a CNA

missing
26 octombrie 2019, ora 19:09

Dacă cadrele didactice vor primi în dar buchetele frumoase de flori sau bomboane delicioase ar trebui să le refuze de la cel care le primesc, dacă nu vor să se trezească cu mascaţii la ușă. Practic, cine oferă buchetul de flori ar putea fi acuzat de dare de mită, iar cel care-l primeşte este acuzat de luare de mită! 

Șeful Direcţiei Generale Anticorupţie Ion Pruteanu susține că funcționarul public poate fi acuzat de luare de mită atunci când acesta cere/primește/acceptă bani sau alte foloase și promisiuni. Declarațiile au fost făcut în cadrul unei emisiuni de la Cotidianul.md.

Avem o reglementare în legea 82, legea integrității, și anume la articolul 16, unde este foarte clar stipulat că orice angajat al statului, indiferent ce servicii prestează, fie că e profesor, medic, jurist, judecător sau polițist. În legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, agentul public nu are dreptul să accepte și să primească cadouri. Este o restricție clară”, a spus Ion Pruteanu, șeful Direcţiei educație anticorupție a CNA.

Chiar dacă a primit un cadou, persoana va trebui să declare ceea ce a primit în dar, după care să îl păstreze sau să îl transmită în gestiunea instituției publice. Chiar și așa, șeful direcţiei educație anticorupție a CNA a spus că urmează să revină la o hotărâre mai veche, prin care darurile oferite din politețe sau în semn de mulțumire să nu fie declarate.

Mai este obligația de al raporta (acest cadou) sau de al declara. Ne-am întâlnit cu o problemă  de ordin legislativ. În legislație nu există noțiunea de cadou de politețe, fiindcă avem o excepție care ar permite funcționarilor să accepte aceste cadouri. Acum suntem pe calea elaborării și modificării unei hotărâri mai vechi. Aici vom încerca să venim cu soluția la acea întrebare cu buchetul de flori și să vedem expres în listă cadourile sau produsele perisabile, cele care au un termen limitat de valabilitate. Astfel, în urma aprobării, aceste cadouri să nu fie nevoie de declarat”, a precizat Pruteanu.

Conform datelor oficiale, în 2018, la linia naţională anticorupţie au fost recepţionate peste 200 de apeluri, dintre care în 62 de cazuri a fost vizat învăţământul preșcolar. La fel, pe parcursul anului trecut au fost intentate 26 de cauze penale în sistemul educaţional, dintre care şase se referă la activitatea educatorilor din grădiniţe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram