vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoLudmila Castraveț, producătoare: Consumatorii sunt arhitecții produselor noastre, ei sunt cei ce ne fac...

Ludmila Castraveț, producătoare: Consumatorii sunt arhitecții produselor noastre, ei sunt cei ce ne fac fericiți revenind

Recomandate

Orice afacere în agricultură își are povestea ei, iar atunci când aceasta este inițiată de o femeie, obține un farmec aparte. Nu știu cum, dar asemenea unor albine muncitoare, femeile le reușesc pe toate. Așa o știm și pe Ludmila Castraveț, producătoarea care în fiecare sâmbătă la piața EcoLocal îndulcește chișinăuienii cu produse naturale precum pistilul, fructe și legume uscate sau „chipsuri din mere”.

A lansat afacerea acum doi ani în urmă, timp în care a reușit ca pistilul și fructele uscate produse de ea să fie apreciate de sute de consumatori. Și după cum lucrurile bune se nasc datorită locurilor frumoase, dorința de a produce pistil i-a apărut grație grădinii bunicilor și bunătăților pe care bunica i le pregătea.

„Bunicii mei aveau o grădină mare, de circa 50 de ari, acolo toată vara mirosea a fructe. Mere, pere, cireșe, prune, absolut toate speciile pomicole creșteau. Când venea toamna, împreună cu bunica, puneam prunele la opărit, scoteam sâmburii și le trăgeam prin sită, le dădeam la cuptor, după ce era coaptă pâinea, și astfel găteam pistilul. După care bunica îl urca în pod, iar cea mai mare problemă era, pe atunci, să reușească să se usuce înainte ca noi, copiii, să îl mâncăm. Era foarte gustos, bunica nu adăuga zahăr sau altceva. Mereu am ținut minte acel gust și tot el, probabil, m-a stimulat să-mi inițiez afacerea”.

Dintotdeauna a fost pasionată de agricultură și tot ceea ce ține de industria alimentară, iar în anii de studenție a ales să facă practica în cadrul unui laborator tehnologic.

„Mi-a plăcut mult ceea ce am învățat acolo și, după finalizarea studiilor, am început a activa în calitate de merceolog. Deshidratarea și procesarea fructelor a devenit o parte din viața mea. Fructele ce nu corespund cerințelor de calitate, mereu au fost o problemă pentru producători. Merele bune, în stare proaspătă, sunt comercializate cu ușurință, dar cum rămâne cu celelalte, mărunte, ce au avut nenorocul de a fi lovite de grindină sau alte calamități? De obicei, acestea sunt prelucrate pentru obținerea sucurilor, gemurilor sau piureurilor. Lista, cu părere de rău, de cele mai multe ori, se termină aici. Dar, făcând combinații diferite, putem obține un produs inedit”.

A mers în mai multe țări unde pistilul este produs de decenii pentru a afla varianta perfectă. Iar acum, reușește cu ajutorul unor rețete elaborate cu multă grijă și sârguință să ofere produselor o altă valoare.

„În întreaga lume, există o sumedenie de varietăți de pistiluri sau produse asemănătoare. Adăugând nuci, suc de poamă sau alte ingrediente, produsul capătă cu totul alt gust și înfățișare. Am gustat pistil și produse asemănătoare în Uzbekistan, Kabardino-Balkaria, Turcia și alte țări. Peste tot erau diferite, dar, totodată, gustoase. Am decis să creăm o rețetă proprie de pistil, adăugând ceea ce le-ar plăcea cel mai mult consumatorilor noștri, fără zahăr, coloranți sau alte adaosuri”.

Într-un timp foarte scurt, numărul produselor s-a mărit, iar pe lângă pistil au ajuns a fi uscate diverse fructe cum ar fi: prune, caise, căpșune, zmeură și chiar roșii – toate naturale, fără conservanți. Iar după ce a cumpărat prune eco de la un producător autohton, le-a procesat și comercializat, a înțeles că și-ar dori mult să producă având și certificarea ecologică.

„Am cumpărat prune eco și am încercat să le uscăm. Am înțeles că, respectând o tehnologie specială, un produs ecologic fără a adăuga conservanți poate fi păstrat pânâ la un an, reducând temperatura până la 8°C. Atunci când prelucrăm materia primă ecologică, respectăm toate cerințele necesare pentru ca produsul obținut să fie natural, fără adaosuri. Astfel, cred că ar fi minunat să obținem și certificarea. Colaborăm cu un organism de certificare și ne propunem să certificăm procesarea, dar mai întâi de toate trebuie să facem alte schimbări. Suntem abia la început de cale, procesarea necesită mult mai multă muncă. Mai întâi am elaborat tehnologia potrivită, apoi am identificat alți producători. Acum, ne propunem să procurăm echipamentele necesare pentru procesarea ecologică și să îmbunătățim ambalajul. Pentru țara noastră produsele ecologice sunt o oportunitate. Noi nu putem concura cu alte țări ce au capacități și resurse naturale substanțial mai mari. Ar fi o soluție și pentru tinerii specialiști, mai ales că sunt foarte multe oportunități pentru tinerii ce vor să inițieze o afacere eco. Noi putem produce calitativ, avem fructe deosebite și produse obținute din acestea foarte gustoase, de ce să nu producem eco, să obținem valoare adăugată?”

Ludmila Castraveț este sigură, împreună totul este posibil și orice fermier își poate găsi un partener cu care să lucreze. Astfel, a identificat și alți producători împreună cu care au creat o asociație și, fiindcă afacerea ei are un farmec aparte, a reușit să atragă studenții de la Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău în povestea ei. Astfel, asociația va colabora cu instituția pentru a îmbunătăți tehnologiile de producere, dar și ajuta elevii să afle cât mai multe despre cum fructele și legumele pot fi valorificate altfel.

„De unul singur nu te descurci cu toate. De aceea, împreună cu alți producători, am fondat o asociație ce cuprinde 13 raioane. Fiecare membru trebuie să producă calitativ, respectând cerințele de igienă. E mult mai ușor de lucrat împreună, mult mai rapid reușim să realizăm comenzile și să producem cantitatea necesară. Fiecare face ceea cu ce se descurcă mai bine. Creștem împreună. Este nevoie de răbdare, de multă răbdare. Producem și chipsuri din mere, care înlocuiesc cu succes analogii nesănătoși, iar copiii le adoră. Am testat un soi de roșii ce poate fi deshidratat și ne propunem în anul viitor să uscăm roșii pe parcursul întregului sezon. Planuri sunt multe și-mi doresc foarte mult să le realizăm”.

Unul dintre scopurile frumoase pe care își propune să le realizeze în curând, este utilizarea ambalajelor biodegradabile pentru a fi și mai aproape de natură, dar și de un viitor mai bun. Totuși, protagonista noastră a menționat, că toate acestea ar fi fost imposibil de realizat fără consumatori.

„Consumatorii noștri sunt mult prea buni, sunt foarte recunoscători pentru produsele pe care le vindem. Aș vrea să le mulțumesc celor ce vin săptămânal, sâmbăta, la piața EcoLocal și ne ajută să ne dezvoltăm. Ei sunt arhitecții produselor noastre, ei ne ajută să ne dezvoltăm. Suntem foarte fericiți când îi vedem revenind și ne mulțumesc pentru ceea ce facem”.

Iar noi credem că, arhitecții unei vieți mai bune și unui viitor frumos sunt producătorii precum Ludmila Castraveț.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco