image
Sursa foto: jurnal.md

Armand Goșu: Dodon se mișcă spre centru - mesajele geopolitice și ștampila „pro-Putin” nu-l mai pot ajuta

Prin atacurile tot mai frecvente la adresa Guvernului condus de Maia Sandu (votat de PSRM și blocul ACUM), Igor Dodon încearcă să compenseze scorul slab al socialiștilor - scor care s-a văzut inclusiv la alegerile locale din 20 octombrie. De această părere este analistul politic Andrei Popov.

El a menționat joi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că pentru a-l lipsi pe Dodon de acest instrument, socialiștii ar trebui cooptați mai mult în Guvern pe dimensiunea socială. „Să li se dea vreun minister social... Să mărească ei pensiile, alocațiile sociale, etc”, a spus Popov.

Pe de altă parte, analistul politic român, Armand Goșu, a subliniat că dacă această coaliție (PSRM-ACUM) va repeta greșelile alianțelor pentru integrare europeană care au fost din 2009, în ceea ce privește repartizarea funcțiilor pe criterii politice, „asta înseamnă că puteți să închideți Moldova și să aruncați cheia”.

În opinia sa, Igor Dodon nu mai poate câștiga un al doilea mandat de președinte mizând pe faptul că va reuși din nou să dezbine electoratul cu mesaje geopolitice. „Dodon a câștigat primul mandat de președinte, pentru că l-a ajutat Plahotniuc, autobuzele cu alegători transnistreni și preoții supuși Patriarhiei ruse”, a precizat Goșu. El a sesizat o repoziționare a lui Igor Dodon pe centrul eșichierului politic, „pentru că Moldova devine un Chișinău mai mare, iar în Chișinău nu ai nicio șansă dacă mergi în alegeri cu ștampila „pro-Putin”. Oamenii au descoperit, între timp, beneficiile pașaportului moldovenesc și a celui românesc, iar Dodon se pare că înțelege asta”, a spus Goșu.

La rândul său, Andrei Popov a vorbit despre încercările evidente ale președintelui Dodon de a-și „loializa o pate din structurile din teritoriu, sistemul judecătoresc, o parte din oamenii de afaceri și media... El vrea să treacă aceste structuri în subordinea noului stăpân – adică în subordinea sa”, a remarcat Popov.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: