Breaking News

image
Sursa foto: gq.com

Se amână amânarea Brexit: Termenul cerut de Boris Johnson era 31 ianuarie

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un acord privind durata unei amânări a Brexitului, au anunţat surse europene, cu doar şase zile până la ieşirea programată a Regatului Unit din blocul comunitar.

Ambasadorii la UE ai statelor membre s-au întâlnit vineri pentru a discuta solicitarea Marii Britanii de a amâna ieşirea sa din UE după data-limită actuală de 31 octombrie, după ce premierul britanic Boris Johnson a propus organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a calificat drept "excelente" discuţiile de vineri. "Lucrările vor continua în următoarele zile", a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Două surse europene au precizat că o decizie va fi luată la începutul săptămânii viitoare, scrie Agerpres.

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European a evaluat joi ultimele evoluţii privind Brexitul şi a luat decizia ca preşedintele PE, David Sassoli, să-i scrie preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i recomanda să accepte solicitarea unei noi amânări a ieşirii Regatului Unit din UE până la 31 ianuarie anul viitor, informează un comunicat al PE.

Conferinţa Preşedinţilor continuă să aibă opinia că procedura de validare privind acordul de retragere nu este o formalitate şi trebuie să aibă la bază o analiză minuţioasă a textului.

"Această amânare va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul în mod corespunzător", a subliniat preşedintele Sassoli, potrivit comunicatului PE.

Având în vedere timpul pe care îl necesită o astfel de activitate asiduă, Conferinţa Preşedinţilor a recomandat ca Consiliul European să accepte cererea prim-ministrului britanic Boris Johnson de pe 19 octombrie 2019 pentru amânarea aplicării articolului 50 al Tratatului UE până la 31 ianuarie 2020, cu opţiunea ca această perioadă să se poată încheia mai devreme dacă procedurile de ratificare şi de validare vor fi încheiate atât în Marea Britanie, cât şi în Parlamentul European.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: