(foto) Înfiată la 2 ani și un vis american spulberat. Istoria dramatică a „Sopranei din metrou”, născută la Basarabeasca

O mai țineți minte pe cântăreața fără adăpost din metroul din Los Angeles, care a topit inimile tuturor acum câteva săptămâni? Istoria ei a făcut înconjurul lumii, iar dezvăluirile despre viața sa devin din ce în ce mai interesante. Acum am aflat că Emily Zamourka s-a născut în Moldova, la Basarabeasca.

Foto: LAPD/Twitter

Potrivit jurnaliștilor de la Daily Mail, Emily s-a născut în 1967, cu numele Liudmila Grekova, al nouălea copil al unei familii din Basarabeasca, pe atunci, parte a Uniunii Sovietice. A fost dată spre adopție din cauza problemelor de sănătate ale mamei sale, crescând ca singurul copil în familia lui Ion și Ioana Zamorca din Leova (n.r. numele de familie variază, deoarece după prăbușirea Uniunii Sovietice, Moldova a trecut de la scrierea în grafie chirilică la latină, Emily folosind o ortografie occidentală diferită de părinții ei adoptivi). Abia în adolescență, Mila, așa cum o numeau cei apropiați, s-a reîntâlnit cu cei patru frați și patru surori ale sale.

Prietenii din Moldova spun că ea avea un talent extraordinar și că a fost o studentă dedicată în totalitate muzicii - dar și că era izolată. „Era foarte talentată, dar tristă. A fost binecuvântată. Era foarte artistică. Părea că este de pe altă lume atunci când asculta muzică sau cânta”.

Mama ei adoptivă - o muncitoare în colhoz, acum o pensionară de 85 de ani, a declarat pentru DailyMail: „Frații și surorile ei s-au supărat că părinții lor au dat-o altei familii. (...) Îmi amintesc cum copiii lui Grekov se uitau pe fereastră plângând când am plecat cu Liuda (Emily). Părinții plângeau și ei. Am vrut să o luăm un an și să vedem... Dacă va plânge după părinții și familia ei, o vom aduce înapoi.” Însă, Mila nu a plâns după familia sa. Era prea mică.

Mila alături de părinți săi adoptivi, Ivan și Ioana Zamorca / Sursa:Daily Mail

Părinții adoptivi ai Liudei i-au cumpărat, din toată sărăcia lor, un pian și o vioară. „Cânta foarte frumos. Nu cânta mult, din cauza religiei noastre (adventism), dar cânta la vioară la concertele de la școală.”

Pe când avea 12 ani, Emily văzuse o fotografie cu un băiat care semăna leit cu dânsa - fratele său de sânge și atunci a întrebat-o pe mama sa dacă e adoptată, mai ales că și copiii adesea îi spuneau acest lucru. Atunci ea a aflat adevărul, pe care nu l-a acceptat ușor. În anii care au urmat, ea a luat urma fraților săi, care se mutaseră în Soci. Câțiva ani a tot perindat între două familii, fără să înțeleagă care dintre ele îi este mai aproape de suflet, timp în care a studiat muzica, la Soci.

Părinți săi naturali, Ilie și Ecaterina Grekov, încercuiți pe fotografie. Mama sa a murit de curând, cu puțin timp înainte ca talentul fiicei sale să fie descoperit de o lume întreagă / Sursa:Daily Mail

În 1984, la 17 ani, Emily a fost admisă la Facultatea de Muzică și Pedagogie muzicală din Bălți. A fost anul în care la putere a venit Mihail Gorbaciov și au venit schimbările care, mai târziu, îi vor permite Milei să meargă cu frații săi în America.

Liudmila Zamorca / Sursa:Daily Mail

Totuși, pe atunci era deja evident că Mila era o muziciană și o cântărață excepțională, iar înregistrările sale încă există la Universitatea de Stat Alecu Russo Bălți.

„Era strălucită, își amintește Paulina Zavatin, colega de facultate a Milei. „A cântat la vioară în orchestra universității. A cântat solo în cor. Avea o voce specială, care era diferită de toate celelalte voci. (...) „Nu putea dormi noaptea. Cânta la pian. Era foarte talentată. Îi plăcea jazzul. Degetele ei alunecau pe pian, apăsa câte două clape simultan, a povestit ea pentru Daily Mail.

Potrivit prietenei sale din tinerețe, Mila era foarte mândră și nu a cerut niciodat ajutor. Ea a spălat podelele universității pentru a-și putea plăti studiile și a strâns sticle pentru care magazinele întorceau bani; munca grea era o realitate pentru toată lumea într-o zonă afectată în special de sărăcie pe timpul când Uniunea Sovietică intra în colaps.

După universitate, timp în care Emily a evitat atenția băieților dedicându-se în totalitate pasiunii sale, ea s-a căsătorit la Soci, cu un ucrainean pe nume Anatolii Murga. „Nu a fost o căsnicie fericită; Murga a bătut-o și i-a spart nasul”, povestește Paulina. El a murit mai târziu, dar după destrămarea mariajului lor, Mila a emigrat în Statele Unite, pentru a se reuni cu frații săi.

Fiind alături de familia sa biologică, Emily nu a uitat de părinții care au crescut-o. Ea i-a adus pe Ivan și Ioana Zamorca în America. Un an de zile au locuit împreună. „Atunci când am vizitat-o în America, îi ceream să cânte la vioară, pentru mine”, își amintește Ioana, mama sa adoptivă.

Mama adoptivă, Ioana Zamorca / Sursa:Daily Mail

Până și land-lordul său (n.r. proprietar de locuințe în SUA), de la care închiria apartamentul, a recunoscut că este o femeie foarte talentată. „Nu știam că ea cântă. Primeam deseori plângeri din partea vecinilor care erau deranjanți de faptul că ea cânta la pian până noaptea târziu. Îi ziceam: „Emily, nu poți face asta” dar ea spunea că atunci îi vine inspirația. Este o fire excentrică și ca toate geniile, are o latură ciudată”.

Potrivit evidențelor judiciare rezultă că are trei condamnări pentru furt mărunt și una pentru furt major, toate infracțiunile s-au produs între 2011 și 2013. Ea a petrecut Crăciunul din 2014 în închisoarea Lynwood Women din Los Angeles, ispășind o pedeapsă de 35 de zile și a lucrat 200 de ore în folosul comunității.

O serie de amenzi pe numele său au rămas neplătite și au fost, până la urmă, iradiate.

Emily a dezvoltat o dragoste specială pentru porumbei. Fostul său iubit, Steve Thornton, de care s-a despărțit în 2013, a povestit că „îi prindea și îi aducea acasă, unde îi hrănea. Îi iubea și îi salva (porumbeii). Ea mai mult prefera să îi hrănească decât să plătească chiria. (...) Majoritatea oamenilor își vor pierde locuința din cauza drogurilor, alcoolului sau a jocurilor de noroc, dar nu și Emily”. Potrivit lui, porumbeii au dus la tensionarea relației dintre ea și familia sa, care i-au zis că îi pot oferi o casă, cu condiția să renunțe la păsări. El consideră că acesta este singurul motiv pentru care Emily nu este alături de familia sa.

Emily Zamourka iubește porumbeii, fostul său iubit a declarat pentru DailyMailTV, că afecțiunea sa pentru aceste păsări a dus la răcirea relațiilor cu cei apropiați și la expulzarea sa din ultima locuință unde a trăit / Sursa:Steve Thornton/Daily Mail

Ajungând pe străzi, Emily a pierdut ultimul lucru prețios pe care îl avea, o vioară în valoare de 10.000 de dolari, când un hoț i-a smuls-o din mâini. Deși chiar în aceeași zi un bărbat i-a întors vioara după ce l-a urmărit pe tâlhar, instrumentul era deja distrus ireparabil, fiind aruncat pe marginea drumului. Emily își amintește că începând din acea zi, nu a mai fost capabilă să se întrețină. Până atunci, femeia era o figură cunoscută în Los Angeles, fiind deseori văzută cântând la vioară pe străzi.

Viața ei a luat o întorsătură incredibilă din momentul în care un polițist din Los Angeles a filmat-o în timp ce interpreta magistral aria lui Ciacomo Pucini „O mio babbino caro”, hoinărind cu câteva pungi pline cu lucrurile pe care le mai avea.

A primit acum șansa vieții sale: i s-a oferit un contract de milioane cu una din cele mai bune case de discuri din lume, care aparține producătorului Joel Diamond, nominalizat de două ori la premiile Grammy. Anunțul a fost făcut de însăși producătorul american. Acesta a declarat că a întocmit o scrisoare de ofertă pentru Zamourka, în speranța de a înscrie cu ea un „album grandios de muzică clasică pentru soprana din metrou”.Diamond a menționat că prima înregistrare se va fi numită „Paradise” și va fi lansată pe Silver Blue Records, casa de discuri pe care a fondat-o în 1973.

Reapariția ei a provocat reacții diferite în Moldova. Ioana Zamorca, mama adoptivă a lui Emily - care nu auzise de ea de doi ani de zile - a plâns, în timp ce spunea: „Îmi pare rău că va sfârși așa. Nu am crezut niciodată că va ajunge așa... (...) O iubesc…. Cum a ajuns așa, nu știu.” Totuși, a spus că nu vede de ce Emily ar trebui să se întoarcă acasă, „Nu are la ce să se întoarcă. Ce să facă ea aici? Azi trăiesc, mâine pot să nu mai fiu. Leova este „cea mai păcătoasă”, toată lumea fuge de aici”.

Viața sa nu a fost una ușoară. Fiind adoptată de părinți „care au iubit-o, dar și au bătut-o”, cu o copilărie sovietică în spate și un soț abuziv, a urmat un vis american neîmplinit. Însă acum totul se va schimba pentru Emily Zamourka, născută Liudmina Grekova, care are o vioară nouă, cumpărată din donații și toate gândurile bune îndreptate spre ea.

Emily Zamourka a performat ,timid, la deschiderea semnelor istorice „Little Italy” din Los Angeles


Pub