Cum arată orașul viitorului sau trenduri care pot transforma viața urbană

Cum arată orașul viitorului? Cum ideile inovative pot transforma viața urbană? Cum facem ca experiența de locuire să fie cât mai reușită? Răspunsurile la aceste întrebări au fost aflate în cadrul unui nou eveniment organizat la Chișinău, la Innovation Hub care se desfășoară în IQOS Experience Zone. Invitatul special al serii a fost arhitectul Maxim Calujac, care a exprimat perspectiva arhitecților asupra orașului de mâine: de la utopie la realitate.

Foto: IQOS_HUB

Maxim Calujac, arhitect: ”Orașul viitorului trebuie să conțină zone active pentru cetățeni, să aibă aspect estetic, să fie prietenoase și să asigure confortul locuitorilor săi. Din păcate, în Chișinău lipsește conceptul de arhitectură ca formă de artă. Aici, totul se limitează la construcția clădirilor și la elementele estetice. Este o problemă cu care se confruntă, cred eu, nu doar Moldova, dar întregul spațiu ex-sovietic. ”Reconstrucția” unui oraș prietenos ține nu doar de aspectele arhitecturale și implică eforturile tuturor celor care împărtășesc aceeași zonă. Cred că Chișinăul poate fi un oraș prietenos dacă vom înceta să mai construim noi lucruri, însă să îmbunătățim zonele deja existente, de exemplu zona râului Bâc.”

IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB
IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB
IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB

Cum să construiască orașe mai prietenoase locuitorilor este o adevărată provocare și pentru experții internaționali. Mulți dintre ei consideră că aceasta poate fi obținută prin utilizarea noilor tehnologii, pe infrastructura existentă. Astfel, orașul de mâine este unul inteligent și se bazează pe tehnologii inovative - elemente esențiale în valorificarea potențialului zonelor urbane și simplificarea vieții locuitorilor.

Iată câteva teze care se regăsesc în studiile experților:

1. ”Smart” trafic. Printre cel mai des invocate probleme în viața unui oraș se numără cele legate de trafic. Pentru a fluidiza traficul, mai multe orașe apelează la folosirea semafoarelor inteligente și interconectate (fie între ele, fie cu întreg ecosistemul). În zona de mobilitate se află și parcările inteligente, care au ca scop reducerea dificultății de a găsi loc de parcare în special în zonele aglomerate. De asemenea, deși ideea de mașini fără șofer la volan e deja veche, până la implementare și utilizare în masă mai e nevoie de ceva timp. O tendință care poate fi observată e că se încearcă mutarea traficului din zona terestră. Și aici avem exemplele de la folosirea dronelor pentru livrări, taxi zburătoare (deja în teste in Dubai), mutatul pe Marte (ideea lui Elon Musk), etc.

2. Arhitectură inteligentă. Clădirile din orașele viitorului sunt construite mai inteligent din punct de vedere al managementului utilităților și energiei, mentenanța predictivă, monitorizarea sistemelor clădirii, siguranță și securitate și, nu în ultimul rând, experiența locuitorilor etc. Cu alte cuvinte, grație materialelor utilizate, dar și a designului arhitectural, acestea sunt capabile să controleze aproape singure căldura din interior, iluminatul, securitatea ș.a. Arhitecții susțin că clădirile inteligente vor deveni mai sustenabile și chiar vor fi capabile să își producă singure electricitatea de care au nevoie sau să valorifice apa de ploaie.

3. Securitatea. Întărirea securității devine o prioritate în creștere pentru orașe, moment în care tehnologia va avea din nou impact. Aceasta va îmbunătăți domeniul securității prin supraveghere, inovații inteligente și serviciile publice mai convenabile și mai intuitive. Astfel, în monitorizarea cu costuri eficiente a diverselor evenimente și pentru automatizarea luării deciziilor, tehnologiile de supraveghere ale viitorului vor aplica Machine Learning - orice mașină conectată ar putea acționa instant pe baza imaginilor de pe camera video, analizând informațiile colectate în timp real. Conectarea tuturor acestor date pe suprafețele orașelor va deveni vitală pentru protejarea oamenilor, ajutând la protecția contra fraudelor și la eforturile de combatere a terorismului.

4. Eco-friendly. De la clădiri eco, iluminat stradal inteligent, la investiții în sisteme de management circular al deșeurilor și chiar plasarea de senzori pe tomberoanele publice, viața urbană va fi îmbunătățită prin utilizarea datelor pentru antrenarea eficienței și a utilizării la minim a energiei. De asemenea, urbele vor putea adresa mai bine problemele de mediu în creștere, prin reducerea poluării aerului și apei.

5. ”Smoke-free”.Bineînțeles, tehnologiile vor fi susținute și de politicile publice adoptate în oraș de autorități. Un exemplu este insula greacă Astypalea, care a obținut statutul de ”Smoke-free destinations”. Astfel, autoritățile insulei încurajeazălocuitorii și vizitatorii să elimine fumul de țigară din viața lor. Panourile stradale informează despre legislația anti-fumat, opțiunile pentru renunțarea la țigări, dar și alternativele țigărilor. La fel, au fost amenajate spații unde fumătorii interesați pot afla mai multe despre alternativele fumatului, precum este sistemul de încălzire a tutunului IQOS (heated tobacco). În rând cu destinațiile turistice și industria restaurantelor a îmbrățișat acest trend. Astfel, vizitatorii pot utiliza în încăperi IQOS sau țigări electronice, nu însă și țigări obișnuite.

IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB
IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB
IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB
IQOS_HUB / Sursa:IQOS_HUB


Pub