Mesajul membrilor CSM adresat judecătorilor: „Este nevoie de a întreprinde acțiuni legale și dure, dar necesare”

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit cu un mesaj comun către magistrați în contextul în care Adunarea Generală a Judecătorilor, ce urma să aibă loc astăzi, 25 octombrie, a eșuat din lispa de cvorum. „Lucrurile în sistem necesită schimbări, societatea având nevoie de o justiție independentă și credibilă și operarea acestor schimbări depinde de fiecare judecător”, se arată în comunicatul emis de CSM.

Foto: Crime Moldova

Întreg mesajul membrilor CSM:

„Tentativele unui grup de judecători de a submina puterea judecătorească au eșuat. Este indiscutabil faptul că aceste încercări influențează direct asupra independenței magistraților, punând sub asediu valorile fundamentale ale libertății și independenței justiției. Atacurile asupra justiției afectează iremediabil fundamentul statului de drept.

Judecătorii și societatea au conștientizat că, aceste atacuri nu au nici o tangență cu interesele justiției, ele fiind dirijate din umbră de un grup organizat, care urmărește scopuri și interese străine sistemului judecătoresc. Dacă un judecător poate fi subordonat, preeminența dreptului va fi fatalmente subminată. Dacă judecătorii încalcă legea, ce speranță ar exista ca altcineva o va respecta.

Lucrurile în sistem necesită schimbări, societatea având nevoie de o justiție independentă și credibilă și operarea acestor schimbări depinde de fiecare judecător.

Fără o justiție liberă de orice influență, puternică și profesionistă nu se va construi un stat de drept. Este indiscutabil faptul că, independența justiției nu presupune independența judecătorului de a face orice în mod arbitrar. Pentru a garanta independența judecătorilor, fiecare dintre noi are obligația constituțională să activeze în strictă conformitate cu legea.

Onestitatea, echitatea, competența și corectitudinea sunt cerințe esențiale pentru un judecător.

Consiliul Superior al Magistraturii încă odată s-a convins că marea majoritate a judecătorilor din țară corespund statutului înalt pe care-l dețin, fiind integri, profesioniști și corecți, care își onoarează datoria profesională în strictă conformitate cu legislația pusă în serviciul cetățenilor.

La moment rolul fiecărui judecător și în mare parte a membrilor CSM este de a consolida sistemul judecătoresc. Acest obiectiv poate fi realizat doar cu aportul întregului corp judecătoresc.

CSM își propune, să restabilească împreună cu dumneavoastră, încrederea societății în justiție. Iar pentru aceasta este nevoie de a întreprinde acțiuni legale și dure, dar necesare”.

UNIMEDIA amintește că la data de 27 septembrie anul curent, întreaga conducere a CSM a fost revocată din funcție de magistrații prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. Tot atunci, s-a decis ca la data de 25 octombrie, ora 10:00, să se convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor cu privire la alegerea noilor membri permanenți și membrii supleanți ai CSM. De asemenea, până la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.

De menționat că ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat astăzi că desfășurarea celei de-a doua ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor este ilegală, iar hotărârile aprobate în cadrul acelei ședințe nu vor fi recunoscute. De menționat că la data de 22 octombrie, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a venit cu un mesaj în care a declarat că „niciun membru nu-și va da demisia”.

Cronologia evenimentelor:

Totul a început la data de 13 septembrie curent, când 87 de judecători au depus o cerere în care au cerut convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, unde să se examineze:

  • Evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • Ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.

La data de 19 septembrie, CSM se întrunește în ședință prin care Consiliul superior amână examinarea cererii celor 87 de judecători, după ce Dorel Musteață, a declarat că la data de 17 septembrie, CSM a primit cererile a cinci judecători care au decis să-și retragă semnăturile. Aceștia ar fi motivat că au crezut că au semnat o declarație prin care se solicită convocarea asociației de judecători pentru a discuta probleme din sistem, dar nu pentru a cere demisia membrilor CSM.

Astfel s-a dispus inițierea unei anchete a inspecției judiciare, care să verifice modul în care au fost colectate semnăturile respective, cine a convocat adunările în judecătorii, dacă acestea au avut loc în timpul orelor de muncă și dacă nu au fost intimidați magistrații să semneze cererea.

Ulterior, peste o zi, la data de 20 septembrie, CSM a fost obligat să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, după ce judecătorii care au semnat pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor s-au adresat în instanță, pentru că CSM, cu o zi înainte, a amânat examinarea solicitării acestora și a dispus ca Inspecția Judiciară să efectueze unele verificări. Atunci ministra Justiției a menționat că această hotărâre a Curții de Apel „confirmă faptul ca judiciarul (cel puțin o bună parte din judecători) continuă să servească intereselor unor grupuri și nu celor ale cetățenilor acestui stat”.

La data de 24 septembrie Consiliului Superior al Magistraturii se întrunește într-o nouă ședință, unde a fost examinată cererea judecătorilor de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor și nicidecum executarea hotărârii emise de Curtea de Apel Chișinău. Tot în cadrul respective ședințe, Președintele CSM, Dorel Musteață, a admis sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, în vederea urmăririi penale a unuia dintre judecători, sesizare admisă de opt dintre cei nouă membri ai CSM. Prin urmare, procurorului general i s-a permis reținerea și arestarea judecătorului, care va fi, de asemenea, anunțat în căutare. Numele judecătorului nu a fost făcut public atunci, însă ulterior s-a adeverit a fi președintele CSJ, Ion Druță. Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Tot pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a emis o încheiere prin care se dispune convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, la data de 27 septembrie 2019, începând cu orele 10:00, la Casa Sindicatelor. Încheierea a venit după ce tot Curtea de Apel a emis o decizie prin care a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea.

La data de 26 septembrie, CSJ a respinsă recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor.

Astfel, la data de 27 septembrie se desfășoară Adunărea Generală Extraordinară Judecătorilor, unde au fost prezenți peste 200 de magistrați, iar șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost lipsiți de mandate.

Este vorba despre Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

Totodată, în acea zi s-a decis ca până la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.

La data de 22 octombrie, Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat în adresa tuturor instanțelor din țară, semnat de către președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cu privire la desfășurarea pe 25 octombrie a ședinței excepționale a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența CSM.

În mesajul expediat, Alexandru Gheorghieș, care a fost ales în calitate de președinte al Adunării Judecătorilor din 27 septembrie, precizează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM, în contextul în care la 27 septembrie actualilor membri le-ar fi fost ridicate mandatele.

Potrivit lui Gheorghieș, decizia cu privire la organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor pe 25 octombrie a fost luată în cadrul Adunării din 27 septembrie, or mandatele CSM au fost ridicate. Respectiv, CSM nu poate decide asupra convocării Adunării.


Pub