14:41:55 20.04.2024
Stiri

Obiceiul toxic care distruge orice relaţie de cuplu

Știri 25.10.2019 07:30 Vizualizări1892 Autor: Ziarul National


Obiceiul toxic care distruge orice relaţie de cuplu

Toată lumea ştie că aspecte precum lipsa intimităţii, lipsa comunicării şi infidelitatea emoţională sunt cauze majore ale problemelor din relaţie, dar ce zici de modul în care îi vorbeşti partenerului? Studiile arată că dacă în mod constant îţi critici partenerul, fie că o faci din dragoste sau este pur şi simplu un mod al vostru de a comunica, acest lucru poate eroda bazele relaţiei de-a lungul timpului. Este un obicei toxic pe care cercetătorul John Gottman îl identifică ca fiind unul dintre factorii care duc la divorţ.

Critică este atunci când te plângi de ceea ce vezi greşit în partener

De exemplu, un partener care critică ar spune ”Întotdeauna laşi vasele murdare în chiuvetă!”, în loc să spună ”Câte vase murdare s-au strâns. Mă poţi ajuta să le spăl după ce luăm cina?”. De cele mai multe ori tindem să ne criticăm partenerul atunci când el nu contribuie la nevoile noastre şi tot ce facem este să îi căutăm vinovaţi, aceasta fiind o formă prin care încercăm să ne protejăm. Din păcate, niciodată nu ne gândim să ajungem la rădăcina problemei.

Diferenţa dintre ”a te plânge de ceva” şi ”a critica”

Dacă îţi este greu să-ţi dai seama de modul în care te adresezi partenerului, adică nu eşti conştientă că, de fapt, nu te plângi de ceea ce se întâmplă, ci pur şi simplu îl critici, poţi lua ca reper cuvinte ca ”tu întotdeauna” sau ”tu niciodată”, care nu fac altceva decât să acuze.

”Un feedback sănătos ţine de comportament şi nu de persoană”, spune Kurt Smith, terapeut din California. ”Le putem spune partenerilor ce credem despre ei sau cum ne simţim, dar fără să-i criticăm ca indivizi”, adaugă specialistul. ”Atunci când comentariile noastre includ jigniri sau înjurături, mesajul pe care vrem să-l transmitem nu mai are nicio valoare, iar feedback-ul este în zadar. Critica este de cele mai multe ori ignorată din cauza modului în care este transmis mesajul”, mai spune Smith.

Cum să renunţi la critică şi să începi să comunici cu partenerul

Decât să-ţi acuzi jumătatea atunci când greşeşte, ideal ar fi să încerci să îi explici ce-ţi doreşti de la el şi, eventual, să discutaţi opţiunile pe care le aveţi în căutarea unei soluţii care să funcţioneze pentru amândoi.

”Critica nu este altceva decât o dorinţă mascată. Este un mod negativ de exprimare a nevoilor reale”, explică specialiştii.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md