12:38:45 19.04.2024
Stiri

Deși se pronunță pentru o NOUĂ componență a CSM, nici președintele Dodon NU recunoaște legalitatea Adunării de astăzi a judecătorilor

Politică 25.10.2019 10:59 Vizualizări1363 Autor: Ziarul National
Deși se pronunță pentru o NOUĂ componență a CSM, nici președintele Dodon NU recunoaște legalitatea Adunării de astăzi a judecătorilor


Președintele Igor Dodon se arată „îngrijorat” în legătură cu evenimentele care au loc în ultimele săptămâni în sistemul judecătoresc, afirmând că „societatea juridică se polarizează spre poziții neconstructive”.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului afirmă că reforma în justiție trebuie să fie promovată „pe toate căile posibile” și că este nevoie de o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar aceasta trebuie să fie aleasă „conform normelor legale”.

„Acum avem nevoie mai mult ca niciodată de o consolidare a tuturor eforturilor pentru edificarea unei justiție liberă de orice presiune oricare ar fi ea. Cert este faptul că reforma începută trebuie promovata si sutinuta pe toate caile posibile. Dar accentuez în repetate rânduri - această reformă urmează să satisfacă pe deplin criteriile de constituționalitate și pluralism de opinii,fundamentele democrației într-un stat de drept. Nu voi tolera paravanul justiției pentru o platformă de manipulări politice sau juridice, care să denatureze ideea însăși de reformă.

CITIȚI și APEL al premierului Maia Sandu pentru magistrați, înaintea Adunării Generale a Judecătorilor: „NU participați în aceste jocuri murdare. Nu vă fie frică!”

În această conjunctură complicată, soluția optimă trebuie să se bazeze pe un raționament calm și echilibrat în beneficiul întregii societăți, iar rolul unui CSM format din membri integri, demni de încredere, este unul crucial. Unui astfel de CSM îi putem încredința sarcina arhitecturării în continuare a reformei judiciare în perfectă concordanță cu opinia Comisiei de la Veneția.

Fac apel către toate părțile implicate în acest exercițiu, să-și întemeieze deciziile luate pe intenții sincere de a reforma sistemul judiciar și în strictă conformitate cu standardele internaționale la care am aderat. Este vital important ca în acest moment să găsim un compromis care să evite scindarea iremediabilă a corpului judecătoresc și să concilieze pozițiile divergente avansate.

Anume din aceste considerente asupra adunării generale a judecătorilor în cadrul căreia urmează a fi aleși membrii CSM-ului nu trebuie să planeze nicio suspiciune asupra legalității convocării, cvorumului și temeiniciei deciziilor adoptate. Judecătorilor nu li se poate nega dreptul lor la întrunire pașnică pentru a discuta chestiunile de interes comun ale breslei dar aceste intruniri trebuie sa fie convocate strict conform normelor legale”, a comentat Dodon.

Președintele a adăugat că pledează pentru „edificarea CSM-ului pe cale legală, după o consultare plenară, transparentă a tuturor părților interesate, cu implicarea experților notorii în domeniu, pentru a exclude orice jonglări de culoar sau jocuri de grup și pentru a crea premise ca cei mai onești, respectați și apreciați judecători să acceadă în componența Consiliului”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md