04:27:37 25.04.2024
Stiri

Ziua Armatei Române, marcată la Chișinău: „Am venit să comemorăm eroii noștri de suflet care și-au dat viața pentru Basarabia”

Știri 25.10.2019 15:29 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
Ziua Armatei Române, marcată la Chișinău: „Am venit să comemorăm eroii noștri de suflet care și-au dat viața pentru Basarabia” Ion Leașcenco


Ziua Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, a debutat cu o ceremonie organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, București. Totodată, în toată România au avut loc slujbe de pomenire a eroilor români.

Ziua Armatei Române a fost marcată astăzi și în Republica Moldova, printr-o ceremonie de comemorare a eroilor români, care a avut loc la Cimitirul Eroilor din Chișinău.

La eveniment s-au adunat oameni de toate vârstele și membri ai asociaților de veterani, pentru a asista la un ceremonial religios, a depune flori și a aduce un omagiu ostașilor căzuți în lupte.

Ada Vâlcu are 75 de ani și îți amintește cum au fost dezgropate osemintele ostașilor înhumați la Cimitirul de pe bulevardul Decebal.

„Am venit să comemorăm eroii noștri de suflet care și-au dat viața pentru Basarabia. Datorită lor avem dreptul să trecem Prutul, să vorbim liber românește, să ne amintim de istoria care ne-a fost interzisă. Lucrând ca medic la policlinica feroviară, în 1980, vedeam mașinile care dezgropau osemintele. Auzeam tocmai de la policlinică. Îmi curgeau lacrimile și mă întrebam de ce nu-i lasă să-și doarmă somnul de veci. Zile la rând, mașini pline tot duceau oseminte și nu știu unde”, a mărturisit Ada Vâlcu pentru „Radio Chișinău”.





„Ne-am adunat cu toții, pe de o parte pentru a le mulțumi bravilor soldați pentru sacrificiul depus de-a lungul anilor pentru devenirea României ca stat independent și suveran, și pe de altă parte pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în acest cimitir improvizat unde își dorm somnul de veci bravi ostași români, austrieci, ruși, francezi, cehi, polonezi, care și-au pus dragostea de țară deasupra propriei lor vieți”, a declarat la eveniment Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Cimitirul de pe bulevardul Decebal a fost mulți ani în paragină. În acest an, asociația Unirea ODIP a inițiat reabilitarea și curățarea cimitirului, însă proiectul bate acum pasul pe loc, din cauza unei plângeri penale.

„Am reușit să evacuăm 28 de mașini de mare tonaj de pământ, am întărit albia ca pământul să nu se mai lase cu greutate peste gard. Gardul a fost reclădit și returnat din beton armat. Însă, colegii noștri care trebuiau să participe la lucrările de reparație au depus o plângere penală pentru că noi nu am fi reparat după schița originală, deși o astfel de schiță nu exisă”, a afirmat președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, citat de aceeași sursă.





Fiind amenajat în anii 1918-1942, Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost distrus în 1956, iar trei ani mai târziu pe locul lui a fost construit un spital, demolat ulterior. Cea mai mare parte a terenului a fost vândută pentru construirea unor blocuri de locuit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md