15:23:16 19.04.2024
Stiri

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române: „Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică”

Știri 25.10.2019 18:00 Vizualizări1516 Autor: Ziarul National
Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române: „Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică”


Președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonia organizată astăzi cu prilejul zilei Armatei Române, a reiterat importanța apartenenței României la NATO și la Uniunea Europeană și a salutat contribuția decisivă a Armatei României la îndeplinirea angajamentelor în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa.

„Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. Consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvenţă. De altfel, la summiturile NATO am obținut rezultate notabile, precum atingerea obiectivelor ţării noastre în cadrul procesului de implementare a prezenţei înaintate a NATO, asigurarea coerenţei acestui proces între nordul şi sudul flancului estic sau atenţia sporită acordată regiunii Mării Negre”, a menționat șeful statului, citat de caleaeuropeana.ro.


La începutul discursului său, șeful statului a subliniat semnificația profundă a aniversării a 15 ani de la intrarea României în NATO: ”Sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională”.

„Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noştri”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Klaus Iohannis a făcut referire și la creșterea bugetului pentru Apărare: „Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României”.

„Participarea militarilor Armatei României, sub egida ONU, NATO şi UE, la misiuni de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare este dovada că țara noastră înțelege să își respecte cu responsabilitate obligațiile pe care şi le-a asumat ca parte a comunității internaționale”.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis aprecierea și recunoștina militarilor români și famililor acestora: ”Îmi exprim aprecierea și recunoștința pentru cei peste 1000 de militari care își îndeplinesc cu profesionalism misiunile în teatrele de operații, riscându-și viața în numele angajamentelor luate de România ca membru al Alianței Nord Atlantice. În final, exprim recunoștință și familiilor dumneavoastră, care vă susțin necondiționat în profesia armelor și înțeleg toate sacrificiile pe care această grea meserie le presupune”.

Menționăm că Armatei României este instituția în care românii au cea mai mare încredere de la nivel național.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md