Linkuri accesibilitate

Cum reacționează Casa Albă la ancheta cu privire la demiterea președintelui Trump?


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. 15 mai 2019, Washington
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. 15 mai 2019, Washington

Republicanii s-au organizat într-o formațiune de răspuns al cărei scop principal este de a împiedica un vot nefavorabil președintelui în Senat.

Democrații din Camera Reprezentanților continuă investigația care să stabilească dacă să-l pună sub acuzare sau nu pe președintele Trump. Cum reacționează Casa Albă?-- e întrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Republicanii s-au organizat într-o formațiune de răspuns și scopul ei principal este de a împiedica un vot nefavorabil președintelui în Senat, acolo unde ar urma să aibă loc procesul, dacă Trump e pus sub acuzare de Cameră. Mulți consilieri ai președintelui înțeleg că deciziile acestuia cu privire la Siria și încercarea la care a renunțat de a găzdui summitul G7 la unul dintre hotelurile sale au antagonizat membrii republicani în Senat și ei nu vor ca aceștia să devină voturi pierdute, la un proces.

Acest grup de lucru are aparent întâlniri aproape în fiecare zi, concentrate pe mesajul public, nu atât pe strategia legală.

Avocații Casei Albe nu participă la aceste discuții. Obiectivul este menținerea sprijinului pentru Trump, în Senat și de asta grupul de lucru analizează toate aspectele care pot dauna.


Aceasta inițiativă a fost luată pentru ca consilieri politici ai președintelui sunt frustrați cu ceea consideră a fi informare inadecvată primită de la avocații Casei Albe. Republicanii de pe Colina Capitoliului se plîng și ei că nu li se spune într-o manieră coerentă ce dorește președintele, în materie de comunicare și abordare generală a situației.

Grupul de lucru nu are și nu poate avea vreun control asupra ceea ce președintele Trump spune și face. Acesta este propriul său strateg, are proprii săi sfătuitori și consideră ca este cel mai bun mesager. Asta înseamnă că comunicarea Casei Albe nu va fi niciodată structurată, într-o manieră tradițională.


Pe de alta parte, Trump susține ca are tot dreptul de a cere unei țări străine să investigheze un rival politic intern și intenționează să ceară democraților un vot în Cameră, ca o condiție a continuării anchetei. Pare acum că Trump va fi pus sub acuzare de Camera controlată de democrați, poate chiar anul acesta. Dar încă e puțin probabil ca Senatul, controlat de republicani să-l găsească vinovat și să-l demită.

XS
SM
MD
LG