/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Dimineață...”alarmantă” pentru locuitorii de la Botanica. Au fost testate sirenele

missing
25 octombrie 2019, ora 21:54

Locuitorii sectorului Botanica au avut astăzi parte de o dimineață … alarmantă. La ora 8 și 45 de minute a răsunat sirena, care înștiințează populația în caz de pericol. Anual, întreținerea acesteia ne costă aproape jumătate de milion de lei. Ce e drept, a fost doar un exercițiu. Chiar și așa, oamenii s-au pierdut și nu știau ce să facă. Mai ales că alarma aproape că nici nu se auzea.

Alarma a fost pornită aproape de ora 9 dimineața, atunci când oamenii erau în drum spre serviciu. Majoritatea, însă, ne-a zis că nici nu a auzit-o.

” Nu am auzit nici o alarmă”, a spus o femeie.

”–Auziți sirena? –Sunt bătrân, nu aud”, a spus un bărbat.

Cei care au venit la o piață din sectorul Botanica nici nu au reacționat la alarmă, iar trecătorii au luat-o mai mult în glumă.

”Poate să ne ascundem, dar unde, nu avem idei”,a spus o femeie.

”Trebuie să fugim în încăpere închisă și subsoluri? –Pe mine mă întrebați? –Eu nu știu ce alarmă e, mă scuzați”, a spus o altă locuitoare a capitalei.

”În trecut am avut un subsol. Erau făcute exerciții și fiecare știa unde trebuie să meargă”,a glumit o altă femeie.

S-au arătat surprinși locuitorii capitalei și când au aflat cât ne costă întreținerea sirenei. Banii ar putea fi utilizați mult mai eficient, susțin aceștia.

”Avem multe probleme, drumurile în primul rând, educația, învățământul, medicina. Astea sunt pe primul loc”, este de părere o femeie.

”E o plăcere scumpă”, spune un bărbat.

”Probleme în Moldova sunt multe. Pe pensii ar putea fi cheltuiți, salarii pentru medici, profesori”, spune o altă femeie.

Responsabil de sistemul de avertizare este Inspectoratul pentru Situații Urgente. Acesta a fost instalat încă în 1980 și de atunci nu a mai fost schimbat. Din cele 27- de sirene din țară, doar 100 încă funcționează. Totuși, deși autoritățile recunosc că sistemul de alarmă este ineficient, anual sunt prevăzuți bani grei pentru întreținerea lui, mai exact circa 400 de mii de lei anual. De când au fost instalate, în anii 1980, acestea au sunat doar local, în timpul inundațiilor din 2008 și 2010.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram