/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Își pun viața în pericol și traversează în locuri interzise. Cum pietonii încalcă legea chiar sub nasul poliției

25 octombrie 2019, ora 22:30

În fiecare minut, patru pietoni traversează strada în locuri interzise. Cel puțin, o asemenea situație am surprins-o în această dimineață, pe bulevardul Dacia din capitală, unde timp de 15 minute peste 50 de oameni au trecut strada printre mașini. Unii încalcă legea chiar de față cu poliția, care, în această perioadă, desfășoară operațiunea „Pietonul”. Nu îi oprește nici măcar faptul că ar putea fi striviți de mașini, mai ales că ceața este frecventă în aceste săptămâni de toamnă, iar oamenii abia de se văd pe străzi. Întrebați de ce riscă, pietonii găsesc diferite explicații: fie să grăbesc, fie nu știu unde se află trecerea.  

În mare parte, cei care trec strada pe unde apucă sunt bătrâneii. Anume de asta și trec în locuri interzise: îi dor picioarele și le este greu să caute trecerile permise.

”Ați trecut drumul într-un loc interzis. –Încă nu am trecut, am încercat doar. –Este interzis? –Și ce? Faceți aici trecere pentru pietoni. De la 300 până la 450 de lei amenda. –Scrieți asta undeva pentru că oamenii nu știu”, spune o femeie.

”Gata, v-am înțeles. –Ați încălcat. –Da, dar nici în subteran nu pot merge. Uitați-vă în ce stare e. 00:32-00:35 E murdar, miroase urât și îmi e frică să merg”, spune un alt pieton surprins traversând neregulamentar.

Unii pietoni au fost iuți de picior, astfel că pentru a le explica riscurile traversării ilegale, oamenii legii au trebuit să fugă după ei.

”Doamnă, doamnă! Așteptați vă rog frumos!”

Totuși, după ce vedeau inspectorii de patrulare, unii se răzgândeau să traverseze. Iar alții, crezând că nu sunt observați o luau la sănătoasa, ca să nu se ia poliția după ei.

”Asta-i de la 300 la 450 de lei. –Eu nu am așa bani”, a spus o femeie.

”Nu îmi trebuie trecerea voastră subterană. –Vă rog traversați corect. –Dar nu e nicio mașină. –Ați încălcat, doamnă!”, a spus o altă locuitoare a capitalei.

Nemulțumite de faptul că oamenii legii au îndrăznit să-i oprească, unele persoane au încercat să se îndreptățească.

”Mie acolo îmi trebuie repede, pentru că am copil. –Trebuie să mergeți pe trecere. –Eu înțeleg, eu tot înțeleg. Ce însemnătate are? –Adică? Să vă arăt? Cum parchează așa că nici nu poți trece”, a fost replica unui alt pieton.

Cam toți pietonii au scăpat doar cu avertizări. Unii însă, fără acte asupra lor, au fost invitați la cel mai apropiat sector pentru a fi identificați.

”Nu aveți niciun act? –Nu, acasă. –Trebuie să mergeți cu mine la Comisariatul de Poliție să vă identificăm cine sunteți și să vă întocmim proces verbal. Uitați-vă, acolo tot așa trec strada. –Asta nu este corect”, a spus un pieton.

Amenda în cazul unei asemenea contravenții este de până la 450 de lei. Potrivit datelor oferite de INP, de la începutul lunii au fost amendate 150 de persoane pentru că au traversat strada neregulamentar. Chiar dacă astfel de razii sunt organizate în fiecare zi de către inspectorii de patrulare, numărul pietonilor care încalcă legea nu scade.

”Bulevardul Dacia, Decebal, mai des sunt străzile unde sunt piețe, unde fluxul de oameni e mai mare”, explică Vitalie Roșca, inspector principal la INP.

În capitală, bulevardul Dacia continuă a fi artera cea mai periculoasă, pe care s-au produs 16 tamponări de pietoni, fiind urmată de Alba-Iulia și de Mircea cel Bătrân. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate 700 de accidente cu implicarea pietonilor, în care au decedat 70 de oameni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram