Vrei să scapi de Google și să îți ții în viață telefonul vechi?Soluția a fost inventată deja

Discuțiile despre intimitate online ajung, inevitabil, la Google. Controlează unele dintre cele mai populare platforme, cum ar fi YouTube și Maps, dar și Android ca sisteme de operare pentru telefoane. Dar există ceva speranță, dacă vrei să fugi de Google. Se numește /e/ și acest sistem de operare poate fi instalat pe zeci de telefoane, scrie Playtech.ro.

Foto: playtech.ro

/e/ e poate cel mai stupid nume pe care să-l pui unui sistem de operare, dar nu contează atât de mult numele, când afli ce vor creatorii. E o versiune de Android, open source, fără servicii Google, dar cu un magazin cu aplicații, care promite că nu-ți vinde datele.

Vestea și mai bună e că sistemul acesta de operare poate fi instalat pe-o mulțime de telefoane vechi. Nu sunt suportate toate modelele, dar, de exemplu, îl poți instala pe un Galaxy Note 2 din 2012 sau pe un OnePlus One din 2014. Toate modelele sunt detaliate pe site-ul oficial. Fie și doar ca să n-arunci astfel de telefoane l-ai putea lua în serios.

Ce oferă și ce nu oferă /e/, alternativa unui Android cu servicii Google

Sascha Segan de la PCMag a instalat sistemul de operare /e/ pe un Google Nexus 6P și a încercat să-l folosească fix ca pe un smartphone obișnuit. Procesul de instalare e dificil și, dacă n-ai mai făcut asta vreodată pe un telefon, o să te umple de nervi.

Când reușești însă, experiența e similară cu cea de pe oricare alt smartphone, doar că n-ai servicii Google. Stocarea în cloud se face în Nextcloud, iar pentru aplicații e disponibil magazinul CleanAPK, care le furnizează de la F-Droid. Totuși, unele aplicații provin și din APKPure. Oricum, ideea e că ai Netflix, o aplicație alternativă la Maps, browser și altele similare. Ai chiar și Telegram pentru mesagerie.

Un telefon cu un astfel de sistem de operare e lipsit de Google în mare parte, dar sunt aplicații care se bazează pe serviciile companiei americane, așa că depinde și de tine cât de departe stai de Google.

Dincolo de intimitate, /e/ e mai mult o alternativă de Android pentru telefoane mai vechi. Și funcționează pentru mesagerie, ceva browsing, poate chiar și seriale, dar unele aplicații și unele platforme sociale pot avea probleme.

Sursa: Playtech.ro.


Pub