(live) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au adunat într-o ședință extraordinară. Ce subiecte se discută

(update 10.48) Membrii CSM au declarat drept ilegală activitatea grupului de judecători care au convocat Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor și care au dispus convocarea unei alte astfel de ședințe pe 25 octombrie.

(update 10.46) Cu privire la demersul președintelui interimar al Judecătoriei Soroca, Vadim Belous, referitor la desemnarea unui judecător pentru exercitarea atribuțiilor președintelui instanței în perioada aflării în concediul de odihnă anual a acestuia.

(update 10.45) S-au adoptat cererile unor judecători/candidați la funcția de judecător de remitere a materialelor Colegiului de selecţie pentru o eventuală promovare/numire în funcţie.

(update 10.43) Au fost aprobate dispoziţiile emise de preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

(update 10.29) Membrii CSM discută cu ușile închise subiectul cu privire la demersul Consiliului Europei, referitor la delegarea unor judecători pentru participare la atelierul de lucru privind aplicarea efectivă a noilor remedii preventive și compensatorii pentru soluționarea condițiilor precare de detenție, ce va avea loc la 13 decembrie 2019. Raportor: dl Ion Postu

(update 10.28) CSM a admis demersul Consiliului Europei, care cere să i se permită să analizeze dosarele penale în instanțele de judecată, în cazurile legate de exploatarea sexuală și abuzurile asupra copiilor în cazurile cărora a fost aprobată o hotărâre definitivă.

(update 10.26) Se prezintă subiectul cu privire la demersul Consiliului Europei, referitor la acordul privind analiza dosarelor penale în cazurile ce țin de abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în privința cărora a fost adoptată o hotărâre definitivă. Raportor: dl Petru Moraru

(update 10.25) Cu 7 voturi pro s-a admis demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, referitor la desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție.

(update 10.23) Se prezintă subiectul cu privire la demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, referitor la desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție. Raportor: dl Petru Moraru.

(update 10.21) Cu 7 voturi, se admit cererile judecătorului Tudor Stambol de la Judecătoria Chișinău, a judecătoarei Georgeta Grozav și a judecătoarei Alina Balan, referitoare la anularea suspendării din funcție.

(update 10.19) Cu 8 voturi pro au fost admise demersurile președinților unor instanțe judecătorești, referitor la alocarea resurselor financiare suplimentare, precum și alocarea resurselor financiare suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor de personal la Judecătoria Edineț și redistribuirea alocațiilor între instanțele judecătorești.

(update 10.17) Cu 7 voturi pro, a fost avizat proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

(update 10.14) Se discută subiectul cu privire la avizarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Raportor: dna Nina Cernat

(update 10.02) Ministra Justiției, Olesea Stamate, prezintă subiectul cu privire la Opinia interim a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și Procuraturii.

Olesea Stamate: Vrem să asigurăm un mecanism de contestare va fi un colegiu special create pentru examinarea contestațiilor. E cel mai important să asigurăm lipsa unui conflict de interese și influența politicului.

(update 9.59) Cu 7 voturi pro se acceptă cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

(update 9.53) Cu 8 voturi pro se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător.

(update 9.18) Magistrații discută cu ușile închise primul subiect de pe ordinea de zi, cu privire la sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător.

(update 9.15) Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață: La ședință sunt prezenți 8 membri, ședința este deliberativă. Este prezent și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În aceste momente, începe ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmăriți live evenimentul.

Vedeți mai jos agenda ședinței CSM de astăzi.

UNIMEDIA reamintește că ședința din 22 octombrie a Consiliului Superior al Magistraturii, convocată de membrii revocați din funcție la 27 septembrie, a fost amânată din lipsă de cvorum.


Pub