(video) Detalii șocante: 11 tinere din Moldova, printre care și minore, traficate sexual în Grecia. Aveau până la 80 de „clienți” pe zi

(update 11:30) 11 tinere originare din Republica Moldova, trei dintre care erau minore la momentul racolării, au fost traficate de o grupare internațională, specializată în trafic de persoane, în 10 case de toleranță din capitala Greciei. Colaboratorii Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii, au reținut 15 persoane, printre care un bărbat și trei femei din Republica Moldova.

Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul INI, Artur Degteariov, membrii grupării sunt învinuiți de organizarea unui grup criminal de trafic de ființe umane, inclusiv copii.

Inițial, în luna august, a parvenit un apel la linia fierbinte a centrului internațional „La Strada”, efectuat de ruda unei victime care a comunicat că fiica sa se află în pericol, fiind ținută captivă într-un local din Atena și este exploatată sexual. Ulterior, pe acest caz a fost sesizat centrul pentru combaterea traficului de persoane, care a luat legătura cu omologii săi din orașul Atena.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că grupul era compus din recrutori originari din Republica Moldova și din Albania. Aceștia sunt de asemenea învinuiți de fabricarea actelor de identitate false (românești) cât și organizarea căsătoriilor fictive cu cetățeni greci, pentru a asigura victimele cu permise de ședere pe timp îndelungat pe teritoriul Greciei.

Capul grupării este un cetățean albanez de 36 de ani, fiind urmat în schema ierarhică de 14 persoane originare din diferite țări: Albania, Grecia, Germania, Bulgaria și Republica Moldova. Cei patru cetățeni moldoveni sunt un bărbat și trei femei, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani.

Victimele erau racolate de pe teritoriul Republicii Moldova și transportate în capitala Greciei, unde erau traficate în 10 case de toleranță, administrate direct de către liderul grupului criminal. Victimele erau supravegheate atât fizic, cât și prin intermediul camerelor de supraveghere. La moment au fost identificate 11 victime din Republica Moldova, dintre care trei au fost racolate încă pe când erau minore.

Victimele erau exploatate sexual conform unui grafic bine stabilit. Acestea lucrau în două schimburi și erau impuse să deservească pe zi între 25 și 80 de „clienți”, serviciile sexuale fiind acordate timp de 10 minute, pentru care beneficiarul achita suma de 20 de euro.

Fiecărei victime îi revenea pentru un schimb suma de 15 euro, restul surselor financiare erau împărțite între membrii grupării.

Ca urmare a activității sexuale intense, una dintre victime a avut nevoie de intervenții chirurgicale, după care, în scurt timp, a fost impusă să presteze în continuare servicii sexuale. Victimelor le-au fost administrate si medicamente hormonale pentru a le micșora perioada ciclului menstrual și pentru a prelungi, respectiv, perioada exploatării sexuale.

Nadejda Barbalat, din cadrul PCCOCS, a declarat că, la această etapă a urmăririi penale, au fost audiate detaliat trei părți vătămate, una dintre care atât la momentul exploatării pe teritoriul republicii elene, cât și la momentul actual, este minoră. Aceasta a mărturisit în detalii modul în care a fost recrutată, transportată, adăpostită și apoi exploatată. „Am vrut să precizez faptul că persoana care a recrutat-o și a asigurat transportarea acesteia pe teritoriul Greciei, are statut de învinuit și se află în arest preventiv. Este cetățean al Republicii Moldova și face parte din gruparea criminală din 2015, având legătură directă cu capul grupării și era persoana care asigura transportarea victimelor pe teritoriul Greciei”, a adăugat Nadejda Barbalat.

În orașul Atena s-au efectuat 10 percheziții, trei dintre care la domiciliile traficanților, restul - la casele de toleranță clandestine, unde au fost depistate 11 tinere originare din Republica Moldova, printre care și victima minoră. Trei victime au fost repatriate, celelalte beneficiază de asistență psihologică și juridică în republica elenă. În rezultatul perchezițiilor au fost reținute 15 persoane, șase se află în arest preventiv, restul au statut de bănuit și au interdicția de a părăsi localitatea.

La domiciliile traficanților și în casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate o sumă de bani ce depășește 70 000 de euro, autovehicule, cocaină, permise de ședere cu semne falsificare, cărți de identitate românești falsificate, telefoane mobile.

Concomitent, a fost efectuată o percheziție în sudul țării, la domiciliul învinuitului din Republicii Moldova, unde au fost depistate două arme deținute ilegal, cât și muniții. Barbalat a mai menționat că acțiunile moldoveanului se atribuie atât la categoria infracțiunilor deosebit de grave cât și la categoria infracțiunilor excepțional de grave, ce prevede o pedeapsă de detenție pe viață. Învinuitul în prezent se află în arest în Moldova, iar pe bunurile acestuia - 13 loturi de teren și un mijloc de transport – a fost aplicat sechestrul.

Totodată, a mai adăugat Nadejda Barbalat, procuratura a remis în adresa autorităților elene competente o cerere de asistență juridică în materie penală victimelor originare din Republica Moldova, întru stabilirea tuturor circumstanțelor comiterii acestor infracțiuni.

(11:00) În acest moment are loc o conferință de presă organizată de Inspectoratul General de Poliție, în cadrul căreia vor fi oferite informații privind un caz de trafic de ființe umane în scop de exploatare sexuală în Grecia.


Pub