CSM dă undă verde Procuraturii Generale: Magistratul Ion Druță ar putea fi reținut și adus silit în fața instanței

Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului interimar General, Dumitru Robu, în ceea ce privește urmărirea penală pe numele magistratului Ion Druță.

Foto: captură

Cu 8 voturi pro, s-a admis sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător.

UNIMEDIA amintește că cererea de demisie a judecătorul Ion Druță a fost acceptată de CSM . Decizia a fost luată astăzi cu șapte voturi pro.

UNIMEDIA amintește că la data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței a Consiliului Superior al Magistraturii a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM.

Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Pub