Igor Dodon, despre viitorul „coaliției” PSRM/ACUM: „Linia o tragem după turul doi. Atunci facem socotelile”

Președintele Igor Dodon apreciază propunerea lansată de către Partidul Socialiștilor către Blocul ACUM de a crea alianțe și la nivel local, așa cum s-a întâmplat la nivel național. Într-un interviu, acordat pentru noi.md, Dodon își exprimă speranța că aceste majorități vor fi create cât mai curând, pentru că „oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales duminică, nu să se piardă în negocieri, să înceapă lupte politice sau pentru funcții”.

Foto: UNIMEDIA

Președintele Dodon speră la o colaborare dintre membrii alianței de guvernare și în Chișinău, facând referire la turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar al capitalei, râvnit de canditalul PSRM, Ion Ceban și cel al Blocului ACUM, Andrei Năstase.

„Este o situație în care nu au ce să caute dezbaterile geopolitice sau luptele politice (...). Încă din primul tur candidatul Blocului ACUM a încercat să atragă, inclusiv președintele țării, într-o astfel de dezbatere geopolitică falsă, cu atacuri chiar murdare, pe alocuri, care nu cred că își au locul într-o campanie electorală civilizată, dar mai ales atunci când sunt îndreptate împotriva unor oameni cu care ai un parteneriat politic și care ți-au încredințat chiar mandatul de viceprim-ministru și ministru. (...) Nu am reacționat la acele denigrări, am dorit să nu le amplific și să nu intervin în nici un fel în campania electorală”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului spune, însă, că va reveni asupra acestor situații imediat după turul doi al alegerilor locale. „Linia o tragem la final, atunci facem socotelile, atunci o să vedem care mai este nivelul de încredere și în ce măsura putem sau nu conta pe anumiți oameni pentru a face cu ei mai departe lucrurile importante la care s-a angajat coaliția de guvernare. Pentru că așa cum am mai spus, alegerile locale sunt doar o etapă în parcursul politic al partidelor, însă angajamentul asumat împreună de PSRM și ACUM în fața cetățenilor este cu o miză mult mai mare, una chiar vitală pentru viitorul Republicii Moldova.”

În același timp, președintele Igor Dodon se declară sigur ca alegerile locale „nu sunt un final de drum pentru actuala majoritate politică, dar sunt abia începutul unui drum mult mai greu și cu provocări importante. Daca cineva a obosit și vrea să își încheie socotelile după alegerile locale, să o spună clar și să vedem ce trebuie făcut mai departe”.

Ieri, și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a declarat că nu se vor face înțelegeri la nivel local cu Partidului Democrat, ci cu „cei mai potriviți parteneri”.


Pub