Bangladesh: 16 persoane condamnate la moarte, după ce au dat foc unei studente, care s-a plâns de hărțuire sexuală

O instanță din Bangladesh a condamnat la moarte 16 persoane găsite vinovate pentru uciderea unei studente care a fost incendiată după ce a acuzat un profesor de hărțuire sexuală, anunță Al Jazeera.

Foto: Bangladesh News

Cazul, judecat de un tribunal special pentru femei și copii, a avut loc după șase luni de la uciderea tinerei Nusrat Jahan Rafi, în vârstă de 19 ani, un caz care a declanșat o serie de proteste masive în Bangladesh.

În momentul în care judecătorul a anunțat verdictul, unii dintre inculpați au izbucnit în lacrimi, în timp ce alții au strigat în sala de judecată că nu li s-a făcut dreptate, cu toate că în Bangladesh de obicei femeile sunt cele nedreptățite. Mai mult, hărțuirea sexuală este larg răspândită în instituțiile de învățământ din Bangladesh iar femeile refuză să vorbească de teamă să nu fie stigmatizate și „făcute de rușine în societate”.

Ancheta în cazul morții lui Nusrat a scos la iveală o conspirație pentru a o reduce la tăcere, în care s-au implicat propriii colegi de clasă și un număr de bărbați influenți din comunitate.

Trei profesori, inclusiv directorul Siraj Ud Doula, despre care poliția spune că a ordonat uciderea, au fost găsiți vinovați de instanță joi, 24 octombrie. El a negat implicarea acest caz, însă 12 dintre suspecți au mărturisit crima, scrie Al Jazeera, citând surse din procuratură. Alți doi dintre inculpații condamnați, Ruhul Amin și Maksud Alam, sunt lideri locali ai partidului conducător al Ligii Awami, scrie BBC.

Familia lui Nusrat, care i-a susținut decizia de a merge la poliție în luna martie, se află de atunci sub protecția poliției, fiind amenințați chiar și în sala de judecată.

Tânăra a murit din cauza rănilor provocate de arsuri în luna aprilie, după ce a fost stropită cu kerosen și incendiată pentru că a refuzat să retragă plângerea de hărțuire sexuală pe care a depus-o împotriva directorului școlii unde învăța.

„Întreaga țară a văzut ce s-a întâmplat cu fiica mea. Era o fată nevinovată și a fost ucisă brutal pentru poziția fermă împotriva unei fărădelegi.”, a declarat tatăl său, o zi înainte de pronunțarea verdictului.

Siraj Ud Doula, directorul școlii „Sonagazi Islamia Senior Fazil” / Sursa:REUTERS

„Până la ultima suflare”

Fata a dat o declarație și a depus o plângere pe numele directorului, însă în loc să o protejeze, un polițist i-a filmat declarația cu telefonul mobil. În clipul video, Nusrat, vizibil traumatizată de cele întâmplate, încearcă să își ascundă fața în mâini. Polițistul îi spune că ce s-a întâmplat „nu e mare lucru” și îi ordonă să își arate chipul. El a fost destituit din funcție.

Totuși, plângerea a dus la arestarea profesorului, iar din acel moment, el a ordonat uciderea tinerei fiind în închisoare. Printre complicii săi sunt și doi politicieni din partidul de la guvernare și mai mulți elevi de la școala islamică.

În ziua atacului, Rafi a fost ademenită pe acoperișul școlii, unde cinci studenți i-au legat mâinile și picioarele cu o eșarfă și i-au dat foc. Ucigașii plănuiseră să mascheze crima sub formă de sinucidere, dar Rafi a reușit să fugă la parterul instituției, după ce flăcările au mistuit eșarfa care îi lega membrele.

În ambulanță, Rafi i-a putut identifica pe unii dintre atacatorii ei într-o declarație filmată în care a spus: „Profesorul m-a atins. Voi lupta împotriva acestei crime până la ultima suflare”.

Rafi a suferit arsuri pe 80% din corp și a murit la spital cinci zile mai târziu. Moartea ei a stârnit proteste în toată țara, ceea ce l-a determinat pe prim-ministrul Șeic Hasina să promită acțiuni rapide în acest caz.

Secretara generală a Bangladeshului Maleka Banu, a numit această decizie drept un precedent foarte important. „Nu este vorba doar de crimă; motivul pentru care a fost ucisă Nusrat a șocat întreaga țară. Voia să-și facă dretate pentru că a fost hărțuită sexual, iar în loc să obțină dreptate, a fost ucisă cu brutalitate ... Un asemenea verdict este necesar pentru toți hărțuitorii sexuali.”

Human Rights Watch a salutat urmărirea penală a suspecților, dar a declarat că nu susține pedeapsirea cu moartea a suspecților.

În Bangladesh, pedeapsa cu moartea este aplicată prin spânzurare.


Pub