Cum niște traficanți de droguri din Scoția au creat un startup de succes

PE SCURT

Proprietarii unei companii care vinde telefoane anti-ascultare s-au dovedit a fi membrii grupului criminal Brothers din Scoția, implicat în trafic de droguri.

Inițial, grupul și-a creat propria unitate de înaltă tehnologie pentru a evita supravegherea poliției, iar apoi a decis că smartphone-urile protejate pot fi vândute. Joseph Cox, corespondent al departamentului tehnologic Motherboard de la publicația Vice, care a corespondat cu reprezentanții companiei scoțiene, a povestit ascensiunea și căderea unui startup de succes creat de traficanții de droguri.

PE LUNG

În lume apar constant companiile specializate Hi-tech ce prestează servicii pentru infractori

În întreaga lume există afaceri ilegale cu telefoane făcute la comandă. De obicei, se folosește un software special pentru a trimite mesaje de e-mail sau mesaje criptate, precum și o infrastructură de server separată pentru comunicații. Uneori, din aceste telefoane sunt extrase microfonul, camera foto și modulul GPS. În alte cazuri, telefoanele au un regim dublu de încărcare: în cazul includerii dispozitivului, pe ecran se afișează la prima vedere meniul inofensiv, dar dacă se țin incluse anumite butoane, se va deschide un sistem de fișiere secrete care conține texte criptate ale utilizatorului. Drept urmare, metodele obișnuite de interceptare a mesajelor, care sunt utilizate de polițiști, sunt inutile: corespondența este disponibilă în formă lizibilă doar pe dispozitivele date.

Companiile care vând astfel de telefoane prestează servicii interlopilor. Astfel, un killer britanic, care a fost condamnat datorită datelor de localizare a dispozitivului său de fitness, a folosit un telefon criptat Encrochat. Compania Phantom Secure și-a vândut dispozitivele către membrii cartelului mexican de droguri Sinaloa, bandei bikerilor Angels of Hell, precum și în Cuba și Venezuela.

În dosarul Phantom Secure, procurorii au declarat că această companie nu a fost un instrument accidental pentru criminali, ci a creat aceste telefoane pentru a-i ajuta pe cei care se ocupau cu afaceri ilegale. În luna mai, proprietarul companiei, Carlos Ramos, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. El a pledat vinovat, fiind acuzat de conducerea unei organizații criminale care a facilitat în mod deliberat traficul de droguri prin vânzarea acestor telefoane.

MPC a făcut publicitate dispozitivelor sale – a folosit chiar imaginea lui Edward Snowden și a oferit bani reporterului Vice

În MPC, procesul de configurare a acestor dispozitive a fost relativ simplu: compania a luat telefoane Google Nexus 5 sau Nexus 5X și le-a adăugat propriile funcții și sistem de operare. Apoi a creat conturi clienților pentru mesagerie, a introdus o cartelă SIM (pentru care lua aproximativ 20 de lire sterline pe lună) și vindea telefonul clientului la un preț de 1.200 de lire sterline. Potrivit unor sursele ale jurnaliștilor, MPC a vândut aproximativ cinci mii de telefoane. Pe site-ul său, compania a făcut reclame și laptopuri, tablete și trackere GPS antiascultare.

Compania chiar a promovat aceste dispozitive folosind portrete alb-negru ale lui Edward Snowden.

„Telefonul MPC oferă mai multe niveluri de criptare folosind o rețea privată securizată”, a spus compania într-un alt tweet publicitar.

În martie 2016, jurnalistul Joseph Cox a primit un mesaj privat de la un reprezentant MPC pe Twitter: „Bună Joseph, aș dori să știu dacă îți poți oferi bani doar pentru a da o opinie sinceră despre dispozitive sigure pe piață?” Jurnalistul a refuzat bani, dar a sugerat să i se trimită informații mai detaliate despre dispozitiv. „Vrem să vă trimitem un dispozitiv pentru a putea vedea ce este în joc: oferim un milion de lire sterline dacă cineva îl poate sparge și ne poate intercepta mesajele și le poate citi”, au răspuns ei într-un mesaj ulterior.

MPC așa și nu a prezentat telefonul, dar a continuat să trimită mesaje. La un moment dat, reprezentantul ei s-a plâns că un presupus informator a încercat să se infiltreze în companie. „Vă rugăm să fiți atenți, credem că este un agent guvernamental care încearcă să folosească companii precum a noastră pentru a încerca să câștige încrederea cuiva”, a scris purtătorul de cuvânt al MPC.

Comercianții de droguri au creat telefoane anti-interceptare pentru propriile nevoi – și apoi și-au dat seama că pot fi vândute

Brothers sunt proprietarii finali ai MPC, susțin două surse ale Vice. Inițial, ei erau clienți legali ai industriei telefonice și și-au achiziționat dispozitive BlackBerry specializate de la o companie numită Ennetcom. Cu toate acestea, poliția olandeză a reușit să lege unul dintre aceste dispozitive, care era deținut de un bărbat pe nume Danny Manupassa, la crime, jafuri armate și trafic de droguri. Drept urmare, Brothers, neavând încredere în telefoanele oferite pe piață, au decis să creeze propriile dispozitive și au angajat informaticieni pentru a-și crea propriul sistem de operare. Ulterior, grupul și-a dat seama că dispozitivele proiectate pentru propriile nevoi ar putea „acoperi cererea de pe această piață”, a spus o sursă.

Pentru a intra pe piața internațională, a creat companii de o zi, a avut un birou în Dubai și sucursale în Marea Britanie și Amsterdam. Pentru a-și întări o poziție pe piața de telefonie criptată, Brothers și asociații lor au apelat la tactici de intimidare.

Anchetatorii olandezi au declarat că asasinarea bloggerului Butterfly Crime, Martin Kok, care a scris despre toți reprezentanții lumii infracționale din Olanda, este legată de așa-numitul grup Escalade, pe care organele de forță scoțiene o numesc întreprinderea criminală Brothers. Grupul a importat mari cantități de cocaină și heroină din America de Sud în Europa. „Acest grup se află în vârful lanțului de droguri din Scoția și Marea Britanie”, a spus judecătorul Lord Boyd, care a condamnat în aprilie doi membri ai grupului la șapte ani de închisoare pentru distribuirea armelor și a drogurilor. „ Brothers stăpânesc Scoția, iar ei guvernează cu frică”, a spus o sursă MPC.

Fotografie publicată pe contul de Twitter al bloggerului de criminalistică Martin Kok, purtând un tricou marca MPC

Escalade a utilizat în mod activ tehnologie înaltă. Bandiții țineau arme semi-automate în compartimentele secrete ale mașinilor. Când au fost urmăriți de poliție, membrii grupului au folosit, se pare, echipamentele anti interceptare și de bruiere a semnalelor. Grupul avea chiar propriul său specialist în tehnologie.

Cu toate acestea, în iunie 2017, presiunea asupra MPC s-a intensificat: un purtător de cuvânt al companiei a declarat unui jurnalist Vice că produsele lor au fost „victima tacticii organelor de drept”.

MPC a încetat operațiunile. Site-ul ei a fost dezactivat, iar contul ei de Twitter nu este actualizat. Două surse au declarat reporterilor că frații au închis compania după începerea anchetei. În același timp, poliția scoțiană recunoaște că locul unde se află criminalii înșiși nu îi este cunoscută. Daily Record a raportat că frații ar putea fi localizați în America de Sud.

Sursa: Vice.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.