Prețul cartofilor, o problemă continuă
Social 24 octombrie 2019, 21:29 | 2516

Sunt riscuri mari ca in primavara sa se repede situatia cu cartofii, care in lunile aprilie-mai curent erau vanduti cu 35 de lei kilogramul. Mai multi producatori mari de cartofi spun ca nu beneficiaza de un sprijin suficient din partea statului si nu rezista in fata concurentilor importatori, care aduc marfa din exterior, in special din Belarus. Subiectul a fost discutat la o sedinta larga, organizata astazi la Ministerul Agriculturii.

În debutul ședinței, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a dat asigurări că Guvernul depune eforturi pentru a facilita dezvoltarea segmentului de producere și procesare a cartofului.

La aceste întrebări au încercat să răspundă producătorii agricoli, care au punctat un șir de probleme și erori la nivel de politici publice, care au transformat Republica Moldova dintr-un exportator de cartofi într-un importator al acestei culturi.

Antreprenorii spun că prețurile la cartofi au crescut brusc primăvara aceasta în primul rând ca urmare a returnării din vamă a loturilor de cartofi importate din Belarus, care erau infestați cu putregai brun.

L-am întrebat pe reprezentantul secretarul de stat al Ministerului Agriculturii dacă există riscul de a ne pomeni la primăvară din nou cu prețuri de peste 30 de lei la un kilogram de cartofi.

Mulți dintre oamenii, pe care i-am întâlnit la piață, spun că și prețul actual de 10-14 lei pentru un kilogram de cartofi li se pare mare.

Consiliul Concurenței a publicat rezultatele unei ivestigații privind circumstanțele ce au generat majorările prețului la cartofi în primăvara acestui an. Raportul arată că în lunile aprilie-mai, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import. Urmare a acțiunilor ANSA, a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi, se mai arată în document. Totodată, în raport se spune că o problemă o constituie și existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către consumatorii finali. De partea cealaltă, reprezentanții ANSA spun că Agenția a acționat perfect legal și doar în interesul protejării sănătății populației. 

Opinia ta contează. Comentează!