19:55:50 24.04.2024
Stiri

Medicii au dezvăluit de ce scade imunitatea organismului. „Acești oameni se îmbolnăvesc mai ușor”

Știri 24.10.2019 09:01 Vizualizări2105 Autor: Ziarul National
Medicii au dezvăluit de ce scade imunitatea organismului. „Acești oameni se îmbolnăvesc mai ușor”


Imunitatea organismului este afectată de alimentație dar și de stările noastre emoționale. Medicii și psihologii sunt de părere că o alimentație dezorganizată și o stare depresivă ne fac mai vulnerabili în fața bolilor.

„Alimentaţia monotonă, bogată în grăsimi şi glucide concentrate, asociată unei alimentaţii sărace în proteine, fibre, vitamine şi minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o producţie scăzută de produşi imunomodulatori, cât şi o scădere a formării de celule implicate în răspunsul imun”, detaliază Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie.

Evitaţi orice tip de conserve, însă bazaţi-vă pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate în vitamina C), peşte, piersici (vitamina A), carne (fier). „Un consum zilnic echilibrat de carne, ouă, cereale, legume şi fructe aduce cantităţile necesare şi suficiente în producerea răspunsului imunitar”, adaugă Ştefan Ionuţ.

„Starea afectivă contează foarte mult în raport cu imunitatea. Trăirile din spectrul depresiv sau al agresivităţii sunt expresia unui sistem imunitar scăzut”, explică conf. dr. Matei Georgescu, psihanalist.

De aceea, e bine să faceţi inventarul trăirilor, să vi le scoateţi din minte pe cele neplăcute, pentru că altfel vă puteţi îmbolnăvi mult mai uşor. În plus, puteţi apela şi la practici de relaxare (meditaţii) care au rolul de a „igieniza psihicul”. O dezorganizare psihică se poate manifesta şi prin insomnie.

Atunci când aveţi insomnii, pentru a nu vi se înrăutăţi starea, specialiştii recomandă să vă ridicaţi din pat, să beţi un ceai calmant sau o cană cu lapte.

În cazurile mai grave, în care insomniile durează perioade lungi, se poate încerca şi psihoterapia, această metodă acţionând asupra sursei stresului sau problemelor care cauzează insomnia şi, implicit, scăderea imunităţii organismului, vizibilă în special în lunile de iarnă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md