18:32:49 20.04.2024
Stiri

Din ce zonă a R. Moldova provin legumele cu PLUMB: Nu le cumpărați!

Economie 24.10.2019 11:00 Vizualizări3287 Autor: Ziarul National
Din ce zonă a R. Moldova provin legumele cu PLUMB: Nu le cumpărați!


Loturi întregi de legume, irigate cu apă din râul Bâc, au fost nimicite, după ce investigațiile efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au arătat un conținut depășit de plumb în ardei, ceapă și sfeclă roșie.

ANSA anunță că legumele cu probleme au fost crescute și cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi.

În total au fost nimicite două loturi de ardei cultivate pe două hectare fiecare și un lot de ardei de pe o suprafață de 3,5 ha. Urmează să fie nimicite un lot de ceapă de pe 3 ha și un lot de sfeclă roșie cultivat pe 0,95 ha.



Igor Talmazan, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, a precizat ieri, în cadrul ședinței Guvernului, că irigările cu apă poluată din râul Bâc vor fi interzise.

„Potrivit rezultatelor din laboratorul ANSA, s-a constatat că mai multe produse nu corespund normativelor de rigoare și au depășiri la metalele grele. Este vorba despre plumb, care a depășit indicii de aproximativ 4 ori, fapt ce este destul de periculos pentru sănătatea cetățenilor. Astfel, a fost dispusă distrugerea loturilor de marfă. Totodată, în procesul de lucru a fost identificat un caz în care a fost eliberată autorizația de mediu pentru utilizarea apei. În urma examinării, s-a decis inițierea documentării pentru a identifica legalitatea autorizație”, a raportat Talmazan.

ANSA atenționează consumatorii că, la procurarea fructelor și legumelor în stare proaspătă, pot să solicite de la comercianți acte ce atestă provenința și inofensivitatea lor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md