18:15:05 25.04.2024
Stiri

Peștele cu paraziți care ajunge în R. Moldova poate provoca alergii la copii: Autoritățile propun ca în școli și grădinițe să fie achiziționat fileu din pește, chiar dacă este mai scump, pentru a exclude pericolele

Economie 24.10.2019 12:20 Vizualizări1903 Autor: Ziarul National
Peștele cu paraziți care ajunge în R. Moldova poate provoca alergii la copii: Autoritățile propun ca în școli și grădinițe să fie achiziționat fileu din pește, chiar dacă este mai scump, pentru a exclude pericolele


Peste 90% din peștele extras din mări și oceane conține paraziți, dar R. Moldova nu s-ar afla în zona de risc sporit, întrucât aceste produse ajung congelate pe piața noastră internă.

Șeful Secției parazitologie din cadrul Institutului de Zoologie, Ștefan Rusu, a declarat astăzi, în cadrul unei ședințe convocate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu participarea importatorilor de pește, că în produsele care au ajuns în R. Moldova a fost depistat un grad înalt de infestare cu nematode.

Specialistul afirmă că peștele crud și neprelucrat termic trebuie exclus categoric din consum.

Totuși, paraziții sunt distruși dacă peștele este congelat de la minus 18 grade Celsius (cel puțin 14 zile) până la minus 30 de grade Celsius (timp de 10 minute). Riscul este și mai mic, dacă peștele ajunge la noi eviscerat.

Responsabilii de la ANSA atenționează însă că, în cazul copiilor, consumul peștelui infestat poate provoca alergii.

Ela Malai, director adjunct al ANSA, a declarat că grădinițele și școlile din R. Moldova ar putea renunța la achizțiile de pește și, chiar dacă legislația le obligă să accepte cele mai ieftine oferte, instituțiile de învățământ ar putea procura doar fileu de pește, care nu reprezintă pericol pentru sănătatea copiilor.

După scandalul privind loturile de pește infestat care au fost importate în R. Moldova în ultimele luni, ANSA a retras de pe piață 254 de kilograme de pește neconform și a făcut apel la adresa importatorilor să nu înstrăineze loturile de pește pe care le au în depozite până la luarea unei decizii definitive în acest caz.

De cealaltă parte, importatorii de pește cred că acesta este inofensiv, iar pe piața peștelui din R. Moldova s-ar fi creat „o situație artificială”, pentru că s-ar încerca „monopolizarea pieții”, așa cum s-a întâmplat și în anul 2009.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md