01:36:43 25.04.2024
Stiri

PROTEST // Afirmația președintelui Igor Dodon că Muzeul ocupației sovietice trebuie închis este o CRIMĂ împotriva poporului

Politică 24.10.2019 20:03 Vizualizări2274 Autor: Ziarul National
PROTEST // Afirmația președintelui Igor Dodon că Muzeul ocupației sovietice trebuie închis este o CRIMĂ împotriva poporului IPN


Afirmația președintelui Igor Dodon că Muzeul ocupației sovietice trebuie închis este „o crimă împotriva poporului”, afirmă membrii mai multor organizații și partide politice, care au lansat astăzi un apel public împotriva demersului anunțat recent de șeful statului.

„Ne adresăm Maiei Sandu să interzică ministrului Apărării, subalternul ei, lichidarea Muzeului ocupației sovietice. Ne adresăm ofițerilor din preajma lui Igor Dodon, în special lui Victor Gaiciuk, pentru că este doctor în științe istorice, cu rugămintea de a-l convinge pe Dodon să își retragă ordinul de închidere a muzeului”, a spus Anatol Petrencu, președintele organizației INIS „ProMemoria”, într-o conferință de presă susținută la IPN.

Potrivit lui Petrencu, muzeul este un loc de reculegere pentru miile de oameni care au avut de suferit în urma ocupației sovietice.

Valentina Sturza, șefa Asociației foștilor deportați și deținuți politici, a declarat că, prin intenția de închide Muzeul ocupației sovietice, Igor Dodon vrea să șteargă urmele suferinței pe nedrept a basarabenilor. „Asociația noastră critică dur decizia domnului Dodon și eu sper că indignările noastre îl vor face pe președinte să se gândească, inclusiv la copii și nepoți, care trebuie să știe ce a făcut tortura sovietică în Basarabia”, a spus Valentina Sturza.

CITIȚI și Dodon le-a promis ofițerilor săi că va ÎNCHIDE Muzeul Ocupației Sovietice de la Chișinău: „Să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”; „Așa Guvern NU ne trebuie”

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a menționat că închiderea muzeului face parte dintr-o politică clară de deznaționalizare a românilor din Basarabia. „Numai cuvântul ocupație sovietică le stârnește nemulțumirea. Ei nu vor să accepte că am fost ocupați de sovietici”, a spus președintele PDA.

Vasile Costiuc a îndemnat și alte partide și organizații, dar și persoane fizice, indiferent de opțiunea politică, să adere la apelul public făcut împotriva lichidării muzeului și să semneze declarația de protest. „Dacă va fi nevoie, vom apăra cu forța muzeul”, a spus Vasile Costiuc.

Intenția de închidere a Muzeului ocupației sovietice a fost calificată ca înaltă trădare națională de către Anatol Caraman, președintele Asociației veteranilor de război 1992 „Tiras-Tighina”. „Cum poți să mergi împotriva a ceea ce aparține acestui stat, Republica Moldova?”, a întrebat Anatol Caraman.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md