‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAproape 90% din loturile de cartofi importate sunt contaminate cu boli

Aproape 90% din loturile de cartofi importate sunt contaminate cu boli

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În contextul majorării prețului la cartofi înregistrate pe parcursul acestui an, Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective. Astfel, potrivit rezultatelor ANSA ar fi intensificat controalele la frontieră în perioada aprilie-mai.

În cadrul ședinței organizate astăzi la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, mai mulți reprezentanți ai sectorului, dar și reprezentanți ai MADRM au discutat despre majorarea prețului la cartof înregistrată în ultimele săptămâni, dar și problema menționată mai sus.

Petru Iliev, președintele fostei Asociații a producătorilor de cartofi, a menționat că, de fapt, din cauza importurilor necontrolate sunt puși în pericol producătorii autohtoni de cartofi, care au rămas destul de puțini la număr. Motivul ar fi loturile contaminate cu putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi – organism de carantină în țara noastră. Boala s-ar putea răspândi pe teritoriul țării și afecta producerea. Astfel, reprezentanții ANSA au stopat importurile, deoarece loturile nu corespundeau cerințelor.

„Nimeni nu este împotrivă de a importa cartofi de peste hotare, dar, haideți să realizăm importul corect. Din cauza că a fost facilitat controlul la import sunt introduse organisme de carantină în țară, astfel, va fi pusă în pericol întreaga ramură. Din cele 130 de loturi importate recent, în 114 loturi au fost depistate organismul  Clavibacter michiganensis”.

Producătorii prezenți la ședință au menționat că în țara noastră sunt importați cartofi de calitate foarte rea. Și acest fapt afectează producerea locală. Mai ales că acești cartofi sunt comercializați la un preț mult mai mic decât costul de producție pe care îl suportă producătorii autohtoni. În cadrul ședinței organizate, reprezentanți ANSA au confirmat acest lucru.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›