În acest context, fostul ministru a mai adăugat că „nu aşa funcţionează o instituţie de stat. Iar capital politic poţi obţine doar atunci când sistemul merge bine şi se îndreaptă în direcţia corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor”.

Mai mult, Maia Sandu afirmă că Ministerul Educaţiei are cea mai puternică echipă dintre toate instituţiile publice, iar acest lucru ar putea deveni un avantaj enorm pentru noua conducere a ministerului şi pentru PL

„Acest lucru ar putea deveni un avantaj enorm pentru noua conducere a ministerului şi pentru PL, în general, dacă aceştia ar reuşi să depăşească frica de a comunica cu oameni care nu sunt membri PL. Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sunt gata pentru lansare sau sunt la etapa de definitivare: Cadrul naţional de referinţă pentru revizuirea curriculară, Programul naţional pentru atragerea şi menţinerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (şi asistenţa financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice şi altele”, notează Sandu.

În acest context, fostul ministru subliniază că „conducerea ministerului ar putea obţine un sprijin popular imediat dacă ar promova şi implementa aceste politici. Pentru aceasta trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, şefi de direcţii, consultanţi, în special cu consultantul internaţional finanţat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani şi jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor”.

„Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este cel mai abil cumpărător de autobuze şcolare şi cel care, timp de mai mulţi ani, a strâns dijmă din sector”, conchide fostul ministru.

Amintim că Constantin Cheianu a criticat-o dur pe Corina Fusu.  Astfel, jurnalistul a menţionat că actualul ministru al Educaţiei, Corina Fusu, cândva revoluţionară înflăcărată, astăzi devine o reacţionară înrăită, hotărâtă să distrugă la Ministerul Educaţiei tot ce a construit Maia Sandu.

„În final văd cum revoluţionara înflăcărată de cândva devine astăzi o reacţionară înrăită, hotărâtă să distrugă la Ministerul Educaţiei tot ce a construit Maia Sandu. I-aş cere să se oprească, dar nu mai este omul care m-ar auzi. Mă tem că altă cale decât aceea de a protesta în cort împotriva ei nu mai există”, spune Constantin Cheianu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.