Moartea fraților Kennedy. Rolul Mafiei în toată această istorie

PE SCURT

John F. Kennedy și fratele lui Robert Kennedy au avut vieți aproape similare. Ambii s-au implicat activ în politică și în timp ce John a devenit președintele Statelor Unite ale Americii, Robert ocupa funcția importantă de procuror general.

Mai mult, ambii frați au fost îndrăgostiți de frumoasa Marilyn Monroe și tot amândoi au fost asasinați în circumstanțe nelămurite pe deplin nici astăzi, provocând și mai mult presa americană să vorbească despre „blestemul Kennedy”.  

PE LUNG 

John Fitzgerald Kennedy, născut la 29 mai 1917, este cunoscut și ca John F. Kennedy sau „Jack Kennedy”. El a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

Jack era un copil foarte bolnăvicios, motiv pentru care își petrecea cea mai mare parte a timpului stând pe pat. Atunci, el s-a îndrăgostit de cărți, în special cele de aventură și autobiografii. În 1936 s-a înscris la Universitatea Harvard. John vine dintr-o familie cu nouă copii. Mama sa, Rose, era fiica fostului primar al Bostonului. Tatăl său, Joseph, era om ambițios de afaceri, care căuta să-și sporească averea. A reușit să obțină profituri din tranzacții imobiliare și din piața de acțiuni, iar în perioada prohibiției a susținut utilizarea alcoolului în scopuri medicale, importând whisky. În timpul celui de-al doilea război mondial, a devenit ambasador.

În 1940, Jack a absolvit Universitatea, iar situația mondială inspira multă neliniște în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1941, fratele său mai mare, Joe, în care tatăl său își pusese speranțele pentru un mandat la președinția SUA, s-a înrolat în Marina Militară, fiind instruit ca pilot. Din același motiv al ambiției, Jack s-a oferit și el ca voluntar la marină și la infanterie, dar nu a fost acceptat din probleme de sănătate. Nu a renunțat și cu ajutorul tatălui său, care i-a falsificat fișa medicală, și fără să treacă examenul medical, a fost acceptat la Centrul de Informații navale din Washington, care urmărea mișcările flotelor inamice. Tot cu ajutorul tatălui său, a fost transferat pe o altă navă, care a fost ulterior atacată. Toți membrii echipajului au fost aruncați în mare, dar Jack s-a ridicat la suprafață, și-a adunat echipajul pe o scândură ruptă și a înotat până i-a scos pe uscat pe cea mai apropiată insulă. Au fost salvați 10 din cei 12 membrii ai echipajului. Fapta eroică a lui Jack a ajuns pe prima pagină în New York Times.

Acest lucru i-a fost de mare folos în timpul campaniei electorale, în care s-a lansat după moartea unuia dintre frații săi.

Din culise, tatăl său se ocupa cu administrarea economică și canalizarea sumelor uriașe în mai multe direcții pentru a asigura susținătorii fiului său. În mai 1946 câștigă investitura Partidului Democrat și în alegerile din decembrie este ales pentru prima dată în Congres. În 1952 și-a îndreptat atenția spre Senat, campania electorală fiind condusă de fratele său mai mic, Robert Kennedy și având baza de operațiuni statul Massachusets. Cu ajutorul fratelui său, a obținut un loc în Senat.

În 1956, din cauza problemelor cronice cu coloana vertebrală, Kennedy a fost supus la multiple intervenții chirurgicale, iar în timpul covalescenței, a scris o carte istorică – „Profiles in Courage”, care a câștigat premiul Pulitzer.

În ianuarie 1960, Kennedy și-a anunțat candidatura la președinția SUA. Atenția sa s-a îndreptat către mass-media, făcând apel direct către poporul american. Rezultatul a fost o victorie zdrobitoare împotriva adversarilor săi. Pe 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA.

La data de 20 noiembrie 1962, Kennedy a semnat Ordinul care interzicea discriminarea rasială în instituțiile sociale ale țării. De asemenea, el a luptat împotriva mafiei. Ministul justiției, Robert Kennedy s-a ocupat cu strictețe și dinamism pentru îndeplinirea voinței fratelui său, declanșând urmărirea penală împotriva a 228 de membri ai crimei organizate.

El a fost căsătorit cu fotojurnalista Jacqueline la 12 septembrie 1953 cu care a avut patru copii. Cu toate acestea, Kennedy a avut o serie de aventuri amoroase, printre care și cu actrița Marilyn Monroe.

La 22 noiembrie 1963, John F. Kennedy efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline. La ora 12:30, în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta, toată lumea crezând că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și a ieșit prin gât. Următoarea lovitură a fost cea fatală, Kennedy fiind împușcat în cap.

J.F. Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar rănile erau prea grave și el a fost declarat mort cu jumătate de oră mai târziu.

Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins imediat, în mai puțin de o oră și jumătate de la comiterea crimei și a rămas autorul oficial. Ancheta ulterioară a confirmat că el era vinovat de moartea președintelui, dar adevărul nu s-a aflat niciodată, deoarece a fost ucis două zile mai târziu și nu a apucat să le spună anchetatorilor ce s-a întâmplat.

Robert Francis Kennedy, născut la 20 noiembrie 1925, a fost un om politic american, procuror general și apoi senator al Statelor Unite ale Americii. Robert Kennedy este fratele mai mic al președintelui american John F. Kennedy. El i-a fost consilier pe durata mandatului prezidențial. Vreme de nouă luni după asasinarea lui John Kennedy, Robert F. a rămas procuror general sub noul președinte american, Lyndon B. Johnson. În septembrie 1964, Kennedy se retrage din funcție, urmărind să intre în Senat.

La începutul lui 1968, Kennedy decide să candideze pentru președinția Statelor Unite, căutând să fie nominalizat de către Partidul Democrat. La scurt timp, el a câștigat alegerile în California. După asta, Robert a ținut un discurs în fața suporterilor săi pe 5 iunie 1968, în sala de bal a Hotelului Ambassador. După discurs, părăsind sala de bal, el a fost împușcat de Sirhan Sirhan, un iordanian cu origini palestiniene în vârstă de 24 de ani. Acesta și-a motivat acțiunea spunând că s-a simțit trădat din cauza sprijinului pe care Kennedy l-a acordat Israleului în Războiul de Șase zile. Robert F. Kennedy a murit din cauza rănilor în dimineața următoare. La 9 iunie, președintele Johnson declară zi de doliu național, în memoria lui Kennedy.

După mai mulți ani de la moartea lui Robert, soția lui Ethel a povestit că lui Robert îi era frică de Mafie, că aceasta ar putea să îi orbească pe cei 11 copii, într-un atac cu acid, ca răzbunare pentru investigaţiile sale privind activităţile mafiote. Această dezvăluire făcută alimentează teoria conspiraţiei potrivit căreia Mafia ar fi fost autoarea asasinării lui Kennedy.

De-a lungul anilor, presa americană a scris mult despre așa-zisul „blestem Kennedy”, pentru că mai mulți membri ai acestei familii cunoscute au murit în urma unor incidente suspecte.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.