De ce hainele create în Moldova costă cât costă?

PE SCURT

„De ce sunt atât de scumpe?!”, ne întrebăm când vedem prețurile hainelor produse în R. Moldova. În ultimii ani brandurile autohtone lansează colecții, investesc în promovare și au devenit destul de populare. Totuși, mulți moldoveni rămân sceptici în privința acestora din cauza prețurilor care pot ajunge la câteva mii de lei. De ce? Am încercat să aflăm de la Diana Voevuțki, creatoare de modă.

Foto de Tatiana Beghiu

PE LUNG

Diana Voevuțki a început să facă modă într-un atelier micuț din orașul Orhei. Mai târziu, s-a mutat la Chișinău, a luat un prim împrumut de 20 000 de lei și a deschis un nou atelier în centrul orașului.

A pus bazele unui brand de rochii de seară, elegante, inclusiv rochii de mireasă. „Primele rochii create erau oribile”, constată Diana. Încet, încet a căpătat experiență, iar afacerea a prins contur. „M-a ajutat enorm faptul că am făcut un stagiu în Spania timp de un an. Acolo am pus prima dată mâna pe stofe scumpe, de calitate”, povestește ea.

Ce înseamnă stofe de calitate?

Diana oferă o primă explicație:

„Stofele de calitate sunt acelea pe care nu orice croitor și le permite.”

Creatoarea spune că stofele de calitate, bune, respectiv scumpe, necesită mai multă atenție și măiestrie la prelucrare. În atelierul său, aceasta ne face o mică demonstrație.

„Am catifea pe bază de mătase – este preferata mea și lucrez mult cu ea. Este dificil de prelucrat, dar rochiile făcute din acest material sunt foarte elegante. Mai lucrăm cu satinuri mate și crepuri. Din satin mat se fac rochiile regești, cu volum, pentru că acest material își păstrează forma. Lucrăm cu satin stretch și dacă vrei o rochie sirenă spectaculoasă – acesta-i materialul ideal. Crepul este pentru rochiile cocktail, potrivite și pentru zi. Materialul este mat, n-are luciu și este destul de versatil”, povestește Diana.

Cât costă materialele?

Prețul unui metru de dantelă de calitate, în Chișinău, începe de la 250 de lei. Desigur, dantela poate fi găsită și la un preț mult mai mic, dar este un material dizgrațios. „Este de o calitate proastă, are un luciu ieftin și arată urât. O stofă de calitate are un luciu scump care arată elegant, bogat”, punctează Diana.

Un metru de dantelă de calitate, cu care Diana preferă să lucreze, costă 1 000 de lei. „Sunt dantelele franceze, brodate manual, dar și noi brodăm mult manual. În cazul în care avem o comandă urgentă și nu avem timp, cumpărăm materialele de la distribuitorii locali, dar totuși prefer să lucrez cu stofe care vin direct din fabricile din Dubai, Turcia. În Dubai se brodează foarte mult manual și sunt exportatori importanți în această sferă”, lămurește proprietara atelierului.

În unele cazuri, 2-3 metri de stofă pot costa câteva zeci de mii de lei.

„Recent, am luat doi metri de dantelă și am plătit 500 de Euro”, menționează Diana Voevuțki.

Aceasta spune că alege aceleași dantele cu care lucrează și celebrul creator de modă libanez Elie Saab.

Cum se stabilește prețul unei rochii?

Prețul unei rochii se stabilește în funcție de:

  • cantitatea materialului
  • complexitatea modelului
  • complexitatea lucrului manual
  • cantitatea lucrului propriu-zis

„De calitatea materialului nu vorbim, pentru că aceasta nu se discută, rămâne aceeași în cazul tuturor creațiilor. O rochie se poate coase în câteva săptămâni, dar și în câteva zile, dacă este cazul. Întâi se alege modelul, apoi se schițează, se iau mărimile și se începe a coase”, enumeră Diana.

Prețul unei rochii create în atelierul său începe de la 400 de Euro, adică peste 7 000 de lei și poate depăși câteva mii de Euro. „Prețul fiecărei rochii se stabilește individual, pentru că nu sunt haine cusute în masă. Una dintre cele mai scumpe a fost o rochie de mireasă care a cântărit 30 de kilograme. S-a brodat foarte mult și s-au folosit zeci de metri de dantelă”, spune tânăra.

„Un model care nu necesită multă prelucrare sau lucru manual va fi mai ieftin. Deci, ceea ce influențează cel mai mult prețul sunt cantitatea materialului folosit și complexitatea lucrului manual”, punctează creatoarea de modă.

Cât de greu este să faci haine în Moldova?

Birocrația și impozitele îi mănâncă pe tinerii antreprenori. „Eu plătesc impozite, respect regulile. Este destul de greu. Birocrația este o bubă. Umblu mereu cu ștampila în geantă, pentru că trebuie să o folosesc pe orice hârtiuță mică. Rujul poate să-mi lipsească din geantă, dar ștampila niciodată”, spune Diana Voevuțki.

„E dificil să fii și creativ și practic”

Aceasta spune că cel mai greu îi este să găsească oameni muncitori, pricepuți și de încredere. „Acum am o echipă foarte mică, dar voinică. Este foarte greu să aduni oameni buni, pentru că ei sunt plecați din țară. Tineri care să vrea să lucreze și să n-aibă pretenția de a câștiga milioane din prima sunt puțini”, punctează Diana. Ea mai spune că afacerea sa îi aduce deja profit. „Poți construi o afacere profitabilă în acest domeniu, dacă pe locul întâi stă clientul și calitatea”, remarcă ea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.