(video) Iurie Reniță: „Igor Dodon nu a semnat cererea de rechemare a patru ambasadori, nici după patru luni de la solicitarea Guvernului”

În cadrul unei conferințe susținute de deputatul din partea Blocului ACUM, Iurie Reniță despre schemele de spălare de bani proveniți din străinătate, care au fost utilizați în campaniile electorale, deputatul a atins mai multe subiecte importante precum spălarea banilor în campania electorală din 2016 a PSRM, situația privind ambasadorii din unele țări, dar și despre alegerile locale generale din turul II.

Foto: privesc.eu

(update 12:10) „Nu voi susține categoric Partidul Socialiștilor în turul II”

(update 12:05) „În cadrul comisiei săptămnana trecută am dat aviz pozitiv pentru dpoi ambasadori ambsadorul din Turcia ( Dumitru Croitor, ex- Bașcanul Gagauziei și ed-ambasador în Eleveția ) și Daniela Morari , fost vice-ministru și secretar de stat la MAEIE în calitate de ambasador în UE.”

(update 11:58) „La 11 iulie au fost rechemați patru ambasadori: din Canada, Polonia, Turcia și UE, iar Igor Dodon nu a semnat cererea de rechemare a ambasadorilor nici până în prezent. Igor Dodon, foțează mâna MAEIE ca să-și impună propriii ambasadori.”

(update 11:45) Iurie Reniță: „Acest dosar a fost clasat, pentru că atunci cuiva i-a fost util ca Igor Dodon să fie susținut în prezidențiale.”

(update 11:40) Iurie Reniță a prezentat un raport elaborat de CNA, informație din 2016, despre banii care circulau în PSRM în perioada electorală prezidențială. Banii au avut o proviniență din organizație off-shore, cu rezidență în Bahamas.

UNIMEDIA amintește că în anul 2016 a fost efectuată o investigație amănunțită despre proveniența banilor în campania electorală prezidențială din 2016 a Partidului Socialist din Moldova. Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova au reușit să stabilească toate conexiunile prin care a fost finanțat Partidul Socialiștilor prin intermediul offshore-ului din Bahamas, ce are legături cu Federația Rusă.

La 15 noiembrie 2016, PSRM a acționat în judeactă echipa de la RISE Moldova, după ce aceasta a publicat o investigație despre „Banii lui Dodon din Bahamas”. PSRM a cerut demințirea informației și o despăgubire de 10.000 de lei. De menționat că pe 4 octombrie 2016, PSRM a trimis o cerere prealabile RISE-ului, unde cere dezmințirea aceleași informații, în caz contrar îi va acționa în judecată.

Potrivit nordnews.md, prima instanță a dat câștig de cauză reprezentanților PSRM și Companiei vizate în investigație, dar jurnaliștii au contestat decizia la Curtea de Apel. Ulterior însă, și Curtea de Apel, dar și Curtea Supremă de Justiție au respins apelurile lor.

Astfel, pe 9 ianuarie curent, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CtEDO.

Guvernul de la Chișinău a fost informat cu privire la acest caz pe 6 martie 2019.

Dosarul se află pe rol la CtEDO.


Pub