(infografic) Partidele ce au cheltuit mai mult de un milion de lei în campania electorală: PSRM a scos cel mai mult din buzunar, iar PDM, cel mai modest

PSRM, PN, PPȘ, Blocul ACUM DA PAS, PLDM și PDM sunt formațiunile poltice ce au pășit pragul de peste un milion de lei cheltuiți în campania electorală pentru alegerile locale generale, ce s-au desfășurat la data de 20 octombrie. Astfel, socialiștii sunt cei care au scos cel mai mult din buzunarul partidului pentru a se promova - aproximativ cinci milioane de lei. Banii au fost cheltuiți în mare parte pentru publicitate și articole promoționale.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit raporturilor privind finanțarea campaniei electorale depuse la Comisia Electorală Centrală, PSRM a declarat un sold la începutul campaniei de peste 6 milioane de lei, indicând mijloace financiare proprii. Totodată, mai mult de jumătate din suma precizată, socialiștii au cheltuit pentru publicitățile TV, Radio, presa scrisă, panouri și alte platforme stradale. Peste un milion de lei PSRM l-a cheltuit pentru întrunirile și evenimentele electorale,

După PSRM, Partidul Nostru de asemenea a cheltuit o sumă exorbitantă în această campanie electorală. Din cele peste cinci miloane și jumătate de lei din soldul mijloacelor bănești la începutul perioadei, peste patru milioane de lei le-au obținut din donații de la persoanele fizice. Peste trei milioane de lei PN le-a cheltuit pentru publicitate, iar pentru evenimentele electorale, formațiunea a irosit peste 208 mii de lei.

La acest capitol, lider la cheltuieli este și Partidul Politic Șor care nu s-a zgârcit pentru promovare în campania electorală. Din cele patru milioane de lei cheltuite, aproximat trei milioane au mers pentru publicitate. Câte un milion de lei s-a plătit pentru publicitatea la TV și presa scrisă, iar un alt milion de lei s-a dus pentru Radio, mijloace de informare electronice, panouri și alte platforme stradale sau mobile.

Aproximativ trei milioane de lei au cheltuit candidații PLDM pentru fotoliul de primar. Liberal-democrații au împărțit o parte din sumă pentru publicitate - peste 332 de mii de lei. Pentru costul întrunirilor și evenimentelor electorale s-au cheltuit circa 72 de mii de lei. De asemenea, circa 912 mii de lei au fost dați pentru materialele promoționale. Cheltuieli pentru transportarea de persoane și bunuri s-au dus 220 de mii de lei. PLDM mai indică că mai mult de un milion de lei au fost irosiți pentru remunerarea personalului din stafful electoral central și local, remunerarea consultanților media, servicii de comunicații, cât și locațiunea încăperilor permanente, inclusiv teritoriale.

Penultima poziție o ocupă Blocul Electoral ACUM DA PAS ce a cheltuit peste două milioane și jumătate de lei, dintre care 66 de mii de lei au fost pentru întrunirile și evenimentele electorale. Din suma indicată, mai mult de un milion de lei ACUM-ul l-a dat pentru publicitate, dintre care pentru TV a cheluit doar peste 4 mii de lei. Suma cea mai mare pentru publicitate a fost dată în presa scrisă - 861 de mii de lei, 135 de mii de lei pentru mijloacele de informare electronice și circa 226 de mii de lei s-au cheluit pentru alte platforme stradale sau mobile. Aproximativ 165 de mii de lei s-au irosit pentru transport de persoane și bunuri.

Cel mai modest este PDM care a indicat doar peste un milion și jumătate de lei cheltuiți în această campanie electorală, deși în cele precedente, democrații erau lideri la cheltuieli. Potrivit raportului, PD-ul a utilizat circa 22 de mii de lei pentru întrunirile și evenimentele electorale. Dacă celelalte partide cei mai mulți bani i-a dat pentru publicitate, iată că PDM a cheluit pentru materialele promoționale circa un milion și 300 de mii de lei, iar pentru publicitate doar 292 de mii de lei.

UNIMEDIA amintește că potrivit rezultatelor preliminare, în mai mult de jumătate din localitățile Republicii Moldova primarii au fost aleși din primul tur al alegerilor. Astfel, din cele 518 sate, orașe și comune, 191 de Primării vor fi conduse de PDM. Altele 124 au fost câștigate de PSRM, iar în 82 de localități Primăriile vor fi reprezentate de candidații din partea Blocului Electoral ACUM DA PAS. Partidul Liberal Democrat din Moldova – 26, Partidul Politic „Șor” – 13, iar Partidul Nostru – 10.


Pub