Un judecător acuză Executivul de „implicare în treburile interne ale justiției”

Un judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, este revoltat de „implicarea puterii politice în treburile interne ale justiției”. Ion Chirtoacă declară că Executivul ar urmări scopul de „a-și subordona puterea judecătorească, în vederea satisfacerii propriilor interese și de a-și ascunde faptele mai puțin legale”. Acesta îi îndeamnă pe colegii de breaslă să participe la Adunarea din 25 octombrie 2019, ca să se expune deschis asupra „cursului pe care sistemul judecătoresc urmează să-l traseze”.

Foto: editiadedimineata.ro

În opinia judecătorului Ion Chirtoacă, „fosta componență a CSM urmărește un singur scop: de a supune sistemul judecătoresc prin teama forței pe care o are, datorită faptului că este susținută de exponenți ai puterii executive”.

„În acest sens, ca dovadă este suficient să menționez declarațiile persoanelor publice, exponenți ai puterii executive, care condamnă acțiunile judecătorilor de a se întruni să discute liber despre păstrarea și promovarea independenței puterii judecătorești față de puterea executivă și legislativă. Mesajele care continuă să fie transmise judecătorilor se rezumă la: „Ascultați puterea! Cedați, căci lupta voastră este inutilă!” sau „Dacă nu veți ceda, vom modifica legea!”, a precizat Chirtoacă.

Acesta a venit și cu un îndemn către colegii de breaslă: „Avem o șansă unică de a veni masiv la Adunarea din 25 octombrie 2019, unde să ne expunem deschis asupra cursului pe care sistemul nostru judecătoresc urmează să-l traseze. Stimați colegi, ori rămânem independenți doar declarativ și acceptăm să fim o prelungire a puterii executive, ori ne apărăm o independență reală prin prisma prevederilor Constituționale!”

Pe de altă parte, Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat, pentru UNIMEDIA, că desfășurarea celei de-a doua ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pe 25 octombrie este ilegală, iar hotărârile aprobate în cadrul acelei ședințe nu vor fi recunoscute.

UNIMEDIA amintește că la 27 septembrie a avut loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, drept urmare a unei încheieri emise de Curtea de Apel, care anterior a emis o decizie ce obliga Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea, după ce CSM a respins demersul a 87 de judecători care au cerut convocarea de urgență a acesteia. Ulterior, prim-ministra Maia Sandu a declarat că adunarea Judecătorilor ar fi încălcat mai multe prevederi legale. „S-au încălcat alte prevederi privind cadrul normativ, ori asta este inacceptabil, pentru că noi avem nevoie de judecători, care stau la straja legii și nu judecători, care încălcă legile. Orice intenție de a obstrucționa reforma și prin lucrurile care s-au întâmplat luna trecută, putem să întrezărim niște intenții din partea unor judecători, care se simt cu musca pe căciulă, să tergiverseze reformele, toate aceste intenții nu ne vor opri din calea noastră de a reforma justiția”, a punctat atunci Maia Sandu.


Pub