Un traficant de persoane, condamnat la 10 ani de închisoare. Victimele erau maltratate și impuse să se prostitueze 24/24

Un traficant de persoane, care a recrutat două moldovence pentru a le angaja în câmpul muncii în Ciprul de Nord, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Bărbatul le-a mințit pe fete că le duce la muncă în Dubai, după care le-a deposedat de pașapoarte și le-a impus să muncească 24/24, cu un salariu mult mai mic decât cel promis.

Foto: basarabia.md

În loc să ajungă în Emiratele Arabe Unite, victimele au fost duse în Ciprul de Nord

În perioada noiembrie-decembrie 2015, condamnatul le-a promis victimelor, într-o cafenea, că le-ar putea organiza deplasarea și munca în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Prin intermediul lui, fetele în vârstă de 20 de ani au discutat cu angajatoarea „Melisa”, care le-a promis cumpărarea biletelor de călătorie și locuințe gratuite, în camere separate. Însă ajunse la locul de muncă, acestea au realizat că se află în Ciprul de Nord, Turcia. Confuzia a avut la bază faptul că pe biletul electronic era indicat orașul, nu și țara, ceea ce le-a făcut să creadă că vor ajunge pe cale aeriană într-un oraș apropiat Dubaiului.

Salariul promis – 10.000 euro/lună, iar în realitate – 9.000 euro/6 luni

Victimele le-au obiectat „angajatorilor” că destinația este diferită și au vrut să revină la Chișinău, însă au fost deposedate de pașapoarte și impuse să muncească chiar din prima zi. Zilnic, acestea trebuiau să deservească 7-8 clienți, de care în unele cazuri erau maltratate, fără ca administrația să intervină. Munca era în regim de 24/24, care includea și dansurile din local. Victimele nu erau lăsate să părăsească localul, iar atunci când se îndepărtau de curtea acestuia, erau strigate să revină.

Mai mult decât atât, motivul invocat de către „angajatori” pentru interdicția lor să plece acasă a fost „datoria” de câteva mii de euro pe care victimele ar fi acumulat-o, atunci când aceștia „le-au cumpărat” de la prestatorul din Chișinău. Deși ultimul le-a promis un salariu de 10.000 euro lunar, una din victime s-a ales cu suma de 9.000 euro pentru perioada de 6 luni, iar altă victimă a revenit la Chișinău fără niciun ban, așa cum suma câștigată a fost direcționată pentru acoperirea datoriei inventate.

Potrivit victimelor, acestea au fost nevoite să accepte propunerea de a munci în străinătate din motive financiare. În cazul uneia dintre victime, tatăl îi decedase, iar cei patru frați din familie erau într-o situație precară. În cazul celei de-a doua victime, ambii părinți erau bolnavi, iar ea a vrut să-i ajute pe ei și pe fratele mai mic.

Condamnatul a fost obligat de Curtea de Apel Chișinău să ofere fiecărei victime câte 50.000 lei în calitate de prejudiciu moral. Bărbatul are vârsta de 34 de ani și a fost anterior condamnat pentru tâlhărie și organizarea migrației ilegale.


Pub