17:22:45 24.04.2024
Stiri

Partidul „ȘOR”, optimist după alegerile locale: „Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, formațiunea accede în Parlament”

Partide/Comunicate 23.10.2019 12:46 Vizualizări1128 Autor: Ziarul National
Partidul „ȘOR”, optimist după alegerile locale: „Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, formațiunea accede în Parlament” Facebook


„Rezultatele obținute de Partidul „ȘOR” la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar ceva mai mult de 1% din susținătorii săi, în comparație cu alegerile parlamentare din 24 februarie și continuă să se mențină pe poziția a patra în preferințele alegătorilor”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii conduse de Ilan Șor.

Partidul „ȘOR” a obținut 6,75% din voturile alegătorilor la consiliile raionale, care poate fi considerat vot politic, potrivit calculelor portalului www.alegeri.md, al cunoscutei organizații Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT.

„Astfel, formațiunea rămâne unul din cei patru concurenți electorali care pot accede în Parlament în cazul unor alegeri legislative anticipate. Mai mult, datele comparative arată că Partidul „ȘOR”, în pofida presiunilor la care a fost supus în ultimele luni, este formațiunea parlamentară cu cea mai mică scădere a încrederii din partea alegătorilor.

Numărul voturilor pentru partid a scăzut de la 8,3% la alegerile parlamentare, la 6,75% la cele locale, adică o reducere cu 1,5%. Pe de altă parte, ratingul PSRM a scăzut cu 4% (de la 31% la 27%), al Blocului „ACUM” - cu peste 3% (de la 26,84% la 23,5%), iar al PD - cu 7% (23,6% - 16,5%)”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au învins în 13 primării din primul tur de scrutin, inclusiv în orașul Orhei. În 37 de localități candidații partidului vor lupta în turul doi, inclusiv în orașul Taraclia. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în orașul Orhei și raionul Orhei. De asemenea, Partidul „ȘOR” va reprezenta cetățenii în marea majoritate a consiliilor raionale în care a avut candidați, inclusiv în Consiliul Municipal Chișinău, precum și în multe din consiliile orășenești și sătești din țară. Iar în Consiliul raional Orhei și în Consiliul orășenesc Orhei, Partidul „ȘOR” a obținut majoritatea voturilor.

Sursa citată mai menționează că presiunile asupra Partidului „ȘOR” s-au întețit în campania electorală, „fiind atacați și candidații formațiunii, printre care Marina Tauber și Reghina Apostolova, iar la Jora de Mijloc, unde reprezentantul formațiunii a învins din primul tur, s-a încercat excluderea acestuia din cursă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md