Raport CRJM: Judecătoarele din R.Moldova, discriminate la capitolul promovarea în funcții de conducere

Valeria Vițu
23/10/2019
CRJM

Judecătoarele din R.Moldova nu sunt reprezentate în mod proporțional în funcții de conducere. Deși la prima vedere există egalitate în ceea ce privește prezența femeilor și a bărbaților ca actori în justiția din Republica Moldova, nu găsim prea multe femei în funcția de președinte sau vicepreședinte de instanță. Este concluzia raportului cu genericul „Analiza dimensiunii de gen în sectorul justiției în Republica Moldova”, realizat și prezentat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Autorii studiului relevă că în ciuda numărului din ce în ce mai mare de femei care profesează în mod egal cu bărbații, femeile par să aibă mai puține șanse de promovare când vine vorba de funcții de conducere. „Cea mai mare disparitate apare, însă, în ceea ce privește promovarea în funcții de conducere la Curtea Supremă de Justiție. În acest caz, deși în intervalul de timp studiat au candidat un număr egal de femei și de bărbați, promovabilitatea bărbaților este de trei ori mai mare. Chiar și atunci când o judecătoare este candidată unică la promovare, șansele ei de succes variază între 30 și 50% în funcție de tipul instanței, în timp ce șansele unui bărbat care este candidat unic sunt între 50 și 75%”, susțin autorii raportului.

În plus, există percepţia generală că o judecătoare trebuie să renunţe la o parte importantă din viaţa de familie pentru a-şi face munca. 

Autorii vin cu mai multe recomandări, adresate Parlamentului, Ministerului Justiție, CSM și INJ, președinților de instanțe, precum și donatorilor internaționali și societății civile, în susținerea îmbunătățirii proceselor de management al sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Printre recomandări ar fi modificarea  Legii nr. 154/2012 privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor pentru a prevedea în mod explicit că în cazul promovărilor la o instanță superioară și în concursurile pentru ocuparea unei funcții de conducere, se va aplica măsura specială temporară ca în cazul existenței unui punctaj egal între o femeie și un bărbat, să se ia în calcul acordarea de prioritate la promovare judecătoarei, atât timp cât încă există un dezechilibru de gen masiv în ceea ce privește promovarea așa cum indică datele statistice curente. Totodată, experții vorbesc de organizarea unor traininguri pentru judecătorii și judecătoarele care revin în profesie după o perioadă de concediu de îngrijire a copilului și participarea în proiecte și inițiative de cooperare internațională „care urmăresc transferul de bune practici în ceea ce privește asigurarea echității de gen în sistemul judiciar”.

Raportul „Analiza dimensiunii de gen în sectorul justiției în Republica Moldova” a fost elaborat de Romanița Iordache și Iustina Ionescu, experte internaționale în domeniul nediscriminării și a egalității de gen cu sprijinul CRJM, în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, realizat de de CRJM și finanțat de Suedia. 

Valeria Vițu
23/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii