‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSubvențiile pentru cultura nucului trebuie acordate în funcție de densitatea de plantare și soiuri

Subvențiile pentru cultura nucului trebuie acordate în funcție de densitatea de plantare și soiuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Această propunere a fost făcută astăzi, 23 octombrie, în cadrul unei ședințe organizate de către MADRM la solicitarea producătorilor și exportatorilor de nuci. Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi Nucifere, susține că o bună parte din livezi sunt plantate cu soiuri ce nu corespund cerințelor pieței. Totodată, cheltuielile suportate la înființarea unei livezi de nuci clasice și intensive, evident, diferă. Astfel, este necesar de a acorda subvențiile diferențiat, în funcție de densitatea de plantare.

„Costurile de înființare a unei plantații de nuc diferă. Astfel, consider că, pentru 100-125 pomi per hectar este necesar ca valoarea subvenției să fie de de 14 mii de lei, pentru 126-178 pomi – 20 de mii de lei per hectar, iar pentru densitatea de 178-358 de pomi suma să constituie 30 de mii de lei per hectar. Cred că, este un lucru firesc, deoarece cheltuielile de înființare sunt diferite. Cu cât schema de plantare este mai densă, cu atât subvențiile trebuie să fie mai mari. Totodată, este necesar ca producătorii să treacă la producerea nucilor în sistem intensiv și să planteze soiuri noi. O bună parte din plantații oferă mai puțin de jumătate de tonă per hectar, fiind soiuri slab productive și livezi bătrâne”.

Acesta a mai adăugat că, de multe ori, producătorii înființează livezile de nuc fără a lua în calcul dacă soiul plantat este sau nu productiv sau solicitat pe piață.

„Cea mai mare problemă care stagnează dezvoltarea este sortimentul, deoarece soiurile obținute în anii 60-70 oferă producții foarte mici, dar și calitatea miezului nu corespunde cerințelor pieței. Este timpul să depășim acest impediment și să plantăm soiuri noi, productive, ce sunt solicitate pe piață. Discutând cu mai mulți producători, am creat o listă a soiurilor ce trebuie subvenționate, deoarece sunt solicitate pe piață. Trebuie să excludem din subvenționare soiurile ce nu corespund cerințelor actuale ale pieței. Producătorii de material săditor continuă să producă soiuri ce nu au viitor, iar oamenii să le planteze. Acum, cei ce se confruntă cu problema comercializării defrișează livezi cu soiuri ce nu mai sunt solicitate pe piață, iar alții le plantează”, a conchis Oleg Tîrsînă.

Georgeta Mincu, a menționat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va întreprinde măsuri pentru a soluționa această problemă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

6 Comentarii

  1. Aveți impresia că dați subvenții prea mari??? Vă înșelați.Avand în vedere exodul tineretului din țară, lipsa de interes pentru a lucra pământul,etc…Voi încă propuneți micșorarea subvenției la 14000.Eu cred că trebuie mărită și de găsit alte ajutoare pentru toți cei care vor să inițieze o afacere cu nuci.

  2. Buna ziua!
    Doresc sa infiintez o plantatie de nuci…
    Poate cineva imi da un sfat…in mail-ul scris mai sus.Cu fonduri EU…APIA…sau cum pot face aats!
    Circa un hectar..in zona specifica pentru nuci…nord judet Gorj..
    Multumesc..Astept Sper!

    • Salut , recent am cumparat 8550m patrati teren in care se afla o plantatie de nuci , soiuri autohtone , cred ca nimic specia . Intrebarea e , pot primi subventie? Intre randuri sant 10 m ia intre ei pe rand 8 m.Multumesc pt eventualul raspund

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›