Observatori internaționali, îngrijorați de implicarea primarilor și oficialilor în agitație și finanțarea din umbră a campaniei

Implicarea unor primari și oficiali guvernamentali în campania electorală, precum și finanțarea din umbră a campaniilor electorale provoacă îngrijorarea observatorilor internaționali care au monitorizat scrutinul electoral din 20 octombrie, desfășurat în toate localitățile din Moldova.

Potrivit Misiunii ENEMO, alegerile au avut loc într-un mediu calm și competitiv în general, în pofida deficiențelor legale din codul electoral. Totodată, însă, au fost notificate unele încălcări care au provocat îngrijorarea observatorilor, cum ar fi implicarea unor primari și oficiali în agitația electorală, precum și finanțarea din umbră a campaniilor electorale.

„ENEMO ridică îngrijorări cu privire la implicarea directă a primarilor și oficialilor guvernamentali în agitație și notează că această problemă rămâne insuficient sancționată în cadrul legal. De asemenea, observatorii ENEMO se arată îngrijorați de finanțarea din umbră a campaniilor electorale și anume discrepanțele dintre fondurile de campanie raportate și activitățile efective de agitație și cheltuielile aferente”, a punctat șeful adjunct al Misiunii, Pierre Peytier.

Totodată, „restricțiile impuse candidaților independenți sunt contradictorii cu standardele internaționale și cu cele mai bune practice și ar putea provoca îngrijorări cu privire la motivele inconsistente de respingere a candidaților independenți, care ar fi putut afecta principiul egalității de șanse”, a menționat șeful Misiunii, Dritan Taulla.

Reprezentanții ENEMO au făcut referire și la unele deficiențe în activitatea Comisiei Electorale Centrale, în perioada electorală și preelectorală. „Datele cheie privind alegerile lipseau de pe site-ul official al CEC-ului și au fost furnizate în mod sistematic la cerere”, a punctat Dritan Taulla.

„Din toate plângerile și contestațiile depuse la CEC, 40 la număr, doar 21 au fost publicate, ultimul pe 3 octombrie și sperăm că CEC va publica datele în timp util cu privire la toate contestațiile, răspunsurile la ele și deciziile cu privire la acestea”, a mai adăugat acesta.

UNIMEDIA reamintește că la 20 octombrie, în Moldova au avut loc alegeri locale generale. Potrivit rezultatelor preliminare, în mai mult de jumătate din localitățile Republicii Moldova primarii au fost aleși din primul tur al alegerilor. Astfel, din cele 518 sate, orașe și comune, 191 de Primării vor fi conduse de PDM. Altele 124 au fost câștigate de PSRM, iar în 82 de localități Primăriile vor fi reprezentate de candidații din partea Blocului Electoral ACUM DA PAS.


Pub