(video) Mesajul dur al președintelui interimar al CSM către sistemul judecătoresc: „Niciun membru nu-și va da demisia”

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, care a fost revocat din funcție împreună cu toți membrii CSM la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, a venit cu un mesaj către sistemul judecătoresc din Republica Moldova.

Foto: captură video/CSM.md

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a motivat că ședința din această dimineață, 22 octombrie, a fost amânată din lipsă de cvorum. „Pentru ședința de astăzi a CSM au confirmat prezența a doar 8 judecători. Însă, un membru care a confirmat prezența și anume membrul desemnat din partea Parlamentului, Postu Ion, atât ședința precedentă din 17 octombrie, cât și la ședința de astăzi, 22 octombrie, nu au avut loc din cauza lipsei sale. L-am telefonat și ne-a zis că nu poate să se prezinte, apoi nu a mai răspuns la telefon”.

Vedeți mai jos întreg mesajul lui Dorel Musteață:

„Vreau să vă aduc la cunoștință că se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă a face ca CSM să nu fie lucrativ. Această situație este confirmată și prin faptul că astăzi, la ora 08:30, în cancelaria CSM a parvenit sesizarea procurorului general interimar privind eliberarea acordului de urmarire penală, reținere și aducere silită, percheziție, arestare, tragere la răspundere penală a unui judecător.

Sesizarea în cauză necesită o verificare, după cum prevede legea de către inspecția judiciară și în 5 zile CSM urmează să se expună vis-a-vis de sesizarea dată. Cu părere de rău nu pot să dau nume acum și să vă aduc la cunoștință conținutul sesizării. Doar vreau să menționez faptul că în sesizarea dată sunt vizați mai mulți judecători, inclusiv mai mulți judecători din mai multe instanțe. Inclusiv judecători, care s-au aflat pe scenă la Adunarea Generală din 27 septembrie, inclusiv judecători care sunt așa-numiții candidați la alegerile din 25 octombrie, pentru a fi aleși în calitate de membri CSM.

Vreau să aduc la cunoștință că lista în orginal cu așa-zișii participanți la Adunarea din 27 septembrie nu a fost prezentată. Copiile nu sunt citețe, iar în lista judecătorilor prezenți sunt judecători care nu au dreptul să participe la Adunare. Cum ar fi că deja nu mai sunt judecători, fie au fost eliberați din funcție sau sunt suspendați din funcție. Însă ei se regăsesc la ședință.

Facem un mesaj către tot corpul judecătoresc, temei legal pentru convocarea ședinței din 25 octombrie nu există. Îndrumăm judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Mai mult de atât, unii judecători, care au fost la data de 27 septembrie la Adunare, s-au asigurat și și-au luat o zi liberă din cont propriu în acea zi. Păi dacă consideră că adunarea a fost legală, la ce bun a fost creată farsa dată? Prin diferite metode, liderii acestei adunări, care a avut loc pe 27 septembrie, ne transmit mesaje sa ne dăm demisia. Vă aduc la cunoștință că niciun membru CSM nu-și va da demisia.”

Totodată, ne adresăm către domnul Anatol Țurcanu, președintele Comisiei, prezentați-ne vă rog hotărârea prin care ne-ați respins contestația, deoarece până la ziua de astăzi, nu am primit contestația și nu înțelegem care este motivul. Poate vă este frică să semnați hotărârea dată?”, a declarat Dorel Musteață.

Amintim că ședința de astăzi, 22 octombrie, a Consiliului Superior al Magistraturii, convocată de membrii revocați din funcție la 27 septembrie, a fost amânată din lipsă de cvorum.

UNIMEDIA mai amintește că la data de 27 septembrie anul curent, întreaga conducere a CSM a fost revocată din funcție de magistrații prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. Tot atunci, s-a decis ca la data de 25 octombrie, ora 10:00, să se convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor cu privire la alegerea noilor membri permanenți și membril supleanți ai CSM. De asemenea, până la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.


Pub