Urmările carierei în fotbal: Jucătorii profesioniști au șanse mai mari să dezvolte Alzheimer, boli neuromotorii sau Parkinson

Fotbaliști profesioniști au de trei ori mai multe șanse să dezvolte demență, se arată într-un studiu realizat de Universitatea din Glasgow, ale cărui concluzii sunt prezentate pe site-ul Federației engleze, citat de Digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Studiul solicitat de Federația engleză de Fotbal concluzionează că foștii jucători de fotbal au de trei ori mai multe șanse să moară de demență.

Cercetarea, realizată de Universitatea din Glasgow și plătită de Federație engleză de Fotbal și Asociația Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, a arătat impactul carierei asupra sănătății foștilor jucători.

Cauza morții a peste 7.000 de foști jucători scoțieni născuți între 1900 și 1976 a fost comparată cu cea a peste 23.000 de oameni din restul populației.

Studiul a căutat rata de apariție a diverselor afecțiuni neurologice, precum Alzheimer, boli neuromotorii și maladia Parkinson. „Această analiză a dezvăluit că riscul este de cinci ori mai mare în privința Alzheimer, de patru ori mai mare pentru afecțiuni neuromotorii și de două ori mai mare pentru Parkinson la foștii jucători de fotbal, față de restul populației”, a spus neuropatologul Willie Stewart.

Cercetarea nu a reușit să stabilească ce anume crește riscul apariției acestor boli, printre posibilii factori fiind contuziile sau loviturile cu capul în mingile folosite în trecut.

Pe de altă parte, foștii jucători au trăit în medie cu trei ani mai mult decât alte persoane și prezintă un risc mai scăzut de a dezvoltate probleme cardiace sau cancer de plămâni.

Președintele Federației engleze de Fotbal, Greg Clarke, a spus că „acesta este cel mai complex studiu realizat vreodată asupra bolilor neurodegenerative la fotbaliștii profesioniști”.

„Toți cei implicați în fotbal trebuie să recunoască faptul că abia începem să înțelegem acest fenomen și încă există multe întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri”, a mai spus Clarke.

Sursa: Digi24.ro.


Pub